Úvod Zaujímavosti Kráľ (nielen) online obchodu: Predajca Alibaba zaznamenal počas Dňa nezadaných obrovské tržby

Kráľ (nielen) online obchodu: Predajca Alibaba zaznamenal počas Dňa nezadaných obrovské tržby

2
Alibaba
Zakladateľ e-obchodu Alibaba, Jack Ma © Bloomberg

Nedávny víkend bol v našich končinách možno pokojný, no pravý opak sa týkal Číny a ázijských regiónov. V sobotu v tejto oblasti totižto vypukol nákupný ošiaľ, ktorý je tradične spojený so štyrmi jednotkami. 

Jedenásty deň v jedenástom mesiaci november pripadol práve na nedávnu sobotu. Rôzni online predajcovia v tento deň ponúkali masívne zľavy a predajné akcie, ktoré zákazníci náležite využili.

Sviatok všetkých nezadaných, resp. Deň slobodných si najviac pochvaľuje predajca Alibaba. Online shop Alibaba je často prezývaný ako Amazon ázijského regiónu. Počas 11.11 mu však mohol závidieť aj samotný Amazon.

Predajca Alibaba oficiálne priznal, že počas sviatku všetkých nezadaných utŕžil 25,3 miliardy dolárov, čo je o 40 percent viac v porovnaní s minulým rokom. Pozor, suma odzrkadľuje iba tržby za 11.11. Množstvo tovaru bolo často zľavnené aj skôr v týždni a zľavy poprípade ešte pokračujú.

alibaba

Pre lepší obraz, Alibaba dosiahol asi dvojnásobné tržby oproti tým, ktoré obchodníci zaznamenali vlani v USA počas Čierneho piatka a tzv. Kybernetického pondelka dohromady.

Radosť z masívnych tržieb mal aj zakladateľ obchodu Alibaba, Jack Ma. Usporiadal veľkú oslavu, ktorej sa zúčastnili osobnosti ako Pharrell, Nicole Kidman, Jessie J alebo Maria Sharapova. Oslavu vysielala vlastná video služba Alibaba a tri čínske televízie.

Jack Ma má rád inovácie. Pred vypuknutím nákupného ošiaľu spustil vo svojich viac ako desiatkach tisíc kamenných obchodov systémy pre rozpoznávanie tváre, ktoré pomohli s urýchlením platieb po zľavách bažiacich zákazníkov.

Pokiaľ máte zaostrené na zľavy, počkajte s nákupom darčekov do posledného novembrového, a teda Čierneho piatka. Je viac ako isté, že aj ten bude úspešnejší, ako vlaňajší Čierny piatok. Zľavový folklór si tiež osvojili predajcovia u nás a v okolitých európskych krajinách.