Mnohí sa ma pýtali, ako vyzerá výbava, ktorú so sebou nosím všade, kam chodievam, hlavne keď potrebujem niečo natočiť. Overených zariadení a príslušenstva mám niekoľko. Natočiť pekné video z rôznych udalostí si vyžaduje kvalitnú techniku, ktorá vás nesklame vtedy, keď by to vyhovovalo najmenej.

Nižšie teda nájdeš zoznam, ktorý sa mi osvedčil či už pri ceste na Island alebo aj pri cestách po Slovensku či inde v Európe.

TELEFÓN: Samsung Galaxy Note 8

Telefón, ktorý vie skutočne všetko. Má nádherný displej pre pozeranie fotiek/videí, skvelý fotoaparát, funkcie, ktoré inde nenájdete a povestný S Pen pre poznámky a vyznačovanie toho čo potrebujem. Note 8 sa mi osvedčil ako „ťažný kôň“, ktorý ma ani raz nesklamal.

Záložný telefón: OnePlus 5

KAMERA: Sony A7s II

Bez kamery ani na krok! Tá v telefóne je v niektorých situáciách prijateľná, no kvalitu samostatnej kamery určenej prevažne na video je na nezaplatenie. Prečo som si vybral práve A7s II od Sony? Má OBROVSKÝ senzor a nízke rozlíšenie. Možno si hovoríš, héj, Lukáš, nízke rozlíšenie. Čo to je za sprostosť. Práve naopak, pri videu (pri 4K rozlíšení) stačí aj 12 Mpx senzor. Každý jeden pixel je väčší a vie zaregistrovať viac svetla. Preto „esko“ od Sony doslova vidí v tme.

OBJEKTÍVY: Sony a Rokinon

Používam dva objektívy, a to podľa toho, kde som a čo sa snažím natočiť. Ak som v pracovni, väčšinou siahnem po svetelnejšom objektíve Rokinon 24mm t1.5. Ide o cine objektív bez schopnosti automaticky zaostrovať. Všetko na je na človeku, ktorý ovláda kameru a v tomto prípade aj objektív. Výhody? Púšťa cez seba vedľa sveta a vytvára krásny bokeh. Presne podľa mojej chuti.

Druhým a najnovším objektívom je Sony 24-70mm f/2.8 G špecificky určený pre točenie v exteriéri. Prináša so sebou podstatne použiteľnejší rozsah, vynikajúce spracovanie a odolnosť voči živlom. Niečo, čo som na Islande otestoval hneď v prvý deň.

NOTEBOOK: Xiaomi Mi Air

Škoda, že nepoužívaš MacBook, hovoria mi mnohí. Možno škoda. Nevyskúšal som, tak neviem. Každopádne, aj vo svete Windowsu existuje niekoľko zaujímavých kúskov, ako napríklad notebook od Xiaomi, ktorý je vzhľadovo MacBooku veľmi podobný, no beží na ňom čistý Windows. A dokonca ani cena nie je najhoršia. Pri notebooku spomeniem aj myšku – Logitech MX Master 2. Najlepšia kancelárska myška na prácu, aká sa snáď vyrába. Vrelo odporúčam.

SLÚCHADLÁ: JBL Everest Elite 750NC

Čo by to bolo za cestovanie bez slúchadiel, že? Hlavne hluk vo vlaku či lietadle dokáže byť poriadne únavný. To s novinkou od JBL nepocítite. Ide totiž o slúchadlá s technológiou aktívneho rušenia okolitého hluku, ktorá funguje fenomenálne. Okrem toho, zvukovo sú na tom vynikajúco. Vždy viem, že sa na ne pri upravovaní videa či zvuku môžem spoľahnúť.

BATOH: 5.11 Rush 72 Hour

Všetky veci si musím pri cestovaní niekam postrkať. Určite by mi ani vo sne nenapadlo dávať ich do príručného kufra. To mi príde nepraktické. Radšej ich hodín do batohy a ten na plecia a môžeme ísť. Rush 72 od 5.11 je výnimočný tým, ako kvalitne je zošitý a koľko odkladacieho priestoru má. Všade samé vrecká, do ktorých môžete skryť všetko od tých najmenších až po najväčšie veci. Inak, bežne v ňom nosím aj statív a všetko v pohode.

Verím, že takýto článok niektorému z vás môže pomôcť pri rozhodovaní sa do čoho ísť alebo neísť. Tiež som sa poriadne dlho rozhodoval, no so všetkým čo som mal možnosť používať som bol nadmieru spokojný.