Úvod Výrobcovia Google Výsledky vyhľadávania Google sú po novom založené na lokalizácii. Doména už nehrá...

Výsledky vyhľadávania Google sú po novom založené na lokalizácii. Doména už nehrá rolu

1
Google

Aplikácia Google pre iOS, mobilné webové stránky, Vyhľadávanie a Mapy Google na desktopoch prechádzajú malou, ale dôležitou zmenou. Výsledky vyhľadávania v týchto službách budú zobrazované na základe vášho umiestnenia.

Ak ste napríklad zadali dopyt pre vyhľadávanie na doméne google.co.uk, vyhľadávač vám predostrel výsledky, ktoré boli špecificky zamerané na Spojené kráľovstvo. Rovnako to fungovalo aj pri ostatných lokálnych doménach najvyššej úrovne.

Po novom to už neplatí. Google pri vyhľadávaní dotazov zohľadňuje vašu lokalitu, teda krajinu, v ktorej sa nachádzate. Je tak jedno, či použijete google.co.uk, google.fr alebo napríklad google.cz. Výsledky vyhľadávania budú vždy automaticky prispôsobené krajine, v ktorej sa nachádzate.

Google chce takýmto spôsobom vyhľadávanie zjednodušiť a eliminovať manuálne zadávanie regionálne špecifických domén (ccTLD). Stačí napísať, čo hľadáte a dostať by ste mali tie najrelevantnejšie výsledky bez ohľadu na použitú doménu.

Google hovorí, že jeden z piatich dotazov na vyhľadávanie súvisí s lokalitou, v ktorej sa užívatelia nachádzajú. Hlavne na mobilných zariadeniach vyhľadávame miestne obchody, trasy, inštitúcie a podobne.

Nastavenia

Google ale nechal otvorené zadné vrátka. Ak chcete vidieť výsledky vyhľadávania z konkrétnej krajiny mimo vášho umiestnenia, prejdete do nastavení vyhľadávania. V nich si manuálne prepnete oblasť, z ktorej chcete výsledky vyhľadávania dostávať.

vyhladavanie

Google zdôrazňuje, že zmeny v spôsobe vyhľadávania neovplyvnia to, ako služby s ním spojené fungujú. Mnohí užívatelia ani nepostrehnú, že k takýmto zmenám došlo.

Tento spôsob vyhľadávania už používajú služby YouTube, Google Earth alebo Gmail. Google Mapy a Vyhľadávanie ich iba doplnili, rovnako tak mobilná appka pre iOS a mobilné webové stránky.