Úvod Zaujímavosti Tomu by ste neverili: 5 prekvapivých čísel o mobilných telefónoch

Tomu by ste neverili: 5 prekvapivých čísel o mobilných telefónoch

23

BRATISLAVA – Tento rok sme si pripomenuli desiate výročie prvého iPhonu, ktorý priniesol svetu smartfónovú revolúciu. Dnes to znie neuveriteľne, ale rok pred jeho zavedením sa u nás počet majiteľov smartfónov ani neevidoval, v USA mali inteligentný telefón asi len dve percentá populácie. Dnes má na Slovensku smartfón šesť z desiatich ľudí a život bez neho si mnohí už nevedia ani predstaviť. Ako si nás za desaťročie inteligentné mobilné telefóny opantali? Ponúkame päť prekvapivých čísel…

29 percent ľudí by sa radšej vzdalo sexu ako mobilu

Asi najlepšie o tom, ako toto zariadenie milujeme, hovorí prieskum spoločnosti Delvv, ktorá sa sústredí na výskum umelej inteligencie. Takmer štyristo Američanov v ňom odpovedalo na otázku, či by sa radšej vzdalo sexu na tri mesiace alebo by vymenilo smartfón za ,,hlúpy” starý telefón na jeden týždeň. Šokujúco až jedna tretina ľudí vyškrtla radšej sex.

Smartfóny naozaj za desaťročie dokázali výrazne ovplyvniť partnerské vzťahy, nielen novým spôsobom randenia cez aplikácie ako Tinder, ale aj v tom, že partneri spolu menej komunikujú a menej sa počúvajú. Riešenie? Vždy si pripomínať, že prioritou je živý partner, nie stroj. Keď na to pár zabúda, nie je vôbec hanbou dohodnúť sa vo dvojici na pravidlách, kedy sa mobil skrátka nepoužíva.

48 percent ľudí funguje s mobilom, ktorý je poškodený

Spoločnosť ZAGG, ktorá sa špecializuje na výrobu doplnkov pre mobily zistila, že 48 percent majiteľov telefónov pracuje s poškodeným mobilom. Nechce sa im platiť za opravu, a tak fungujú napríklad s rozbitým displejom či obmedzenými funkciami. V prieskume tiež zistili, že až 27 percent zúčastnených svoj prístroj aspoň raz totálne rozbilo alebo utopilo. Pri dnešných cenách smartfónov ide o alarmujúce číslo.

Riešením môže byť poistenie mobilu. Jednoducho ho vybavíte napríklad v kioskoch Slovak Telekomu POJDETO, kde ho poskytujú v spolupráci s poisťovňou Generali. Výhodou je, že vám ako jediní poistia aj starší telefón, či už z obchodu alebo od ľubovoľného operátora.

Táto zábezpeka je často podstatne lacnejšia ako oprava za vlastné, prípadne kúpa nového zariadenia. Pokrýva rôzne opravy zariadenia, ale aj rozbitie, utopenie, alebo krádež smartfónu z auta či z bytu. V dobe, keď ceny najlepších mobilov atakujú tisíc eur a ich oprava sa môže vyšplhať aj na stovky, je uzavretie poistenia na jeden či dva roky určite dobrý nápad.

83 percent ľudí sa pozerá na mobil tesne pred spaním

Univerzita v Bazileji s týmto zistením prišla ešte pred dvomi rokmi, dnes toto číslo môže byť ešte vyššie – niektoré iné prieskumy hovoria dokonca aj o 95 percentách. Čo je na tom zlé? Viaceré vedecké štúdie už totiž potvrdili, že ostré svetlo zo smartfónov, ktoré má počas dňa prebiť aj slnečné lúče, kradne ľuďom spánok. Toto umelé osvetlenie totiž narúša uvoľňovanie hormónov, ktoré sa starajú o zdravý a pokojný spánok.

Ak napríklad vaše dieťa býva v škole neustále unavené, hoci aj chodí spávať zavčasu, skontrolujte, či nezaspáva s očami fixovanými na displej svojho telefónu. Dobrým riešením na tento problém je určenie si večierky pre telefón – hodinu, po ktorej na mobil siahnete len v prípade, že máte naliehavý telefonát. Zvládnete to?

46 krát denne ľudia skontrolujú svoj mobil

Spoločnosť truconneXion vykonala tento prieskum u našich západných susedov a zistila, že priemerný Čech kontroluje svoj mobil počas dňa asi každých 21 minút a na mobile strávi takmer tri hodiny. Podľa výskumu programu neZávislosť na mobile Slováci strávia ešte viac času – denne tri hodiny a päť minút, v extrémnych prípadoch aj viac. Potrebujeme ďalší dôkaz, že mobily celkom ovládli naše svety? Samozrejme, v mnohých prípadoch ide o užitočné využívanie rôznych aplikácií, istý čas na relax je tiež prípustný.

Ak sa vám ale zdá, že vás občas mobil vyrušuje, no neodoláte jeho notifikácia, skúste ich jednoducho vypnúť. Životní couchovia to prezentujú ako jeden zo spôsobov, ako dostať svoj život znova pod kontrolu. Za desaťročie s mobilmi sme sa naučili, že sú skvelým sluhom, ale nebezpečným pánom.

25 percent nehôd spôsobí mobil za volantom

Túto nelichotivú štatistku zverejnila americká nezisková organizácia Rada pre národnú bezpečnosť. Mobilu dávame často prednosť nielen pred živými ľuďmi, ale uprednostníme ho aj v situáciách, ktoré ohrozujú nás i ostatných účastníkov cestnej premávky.

Aj na Slovensku v dôsledku nevenovania sa šoférovaniu (čo je často len skratka pre hranie sa s mobilom) zahynú desiatky ľudí, je to najčastejšia príčina smrteľných dopravných nehôd u nás. Môže za to aj fakt, že takmer polovica našich vodičov stále nepoužíva pri telefonovaní hands-free, ale aj to, že pri šoférovaní stále viac odpisujú na správy. Riešenie možno prinesú sami výrobcovia, niektorí plánujú znemožniť používanie telefónu pri šoférovaní. Najlepšie opatrenie je však sebakontrola.

Čo dodať na záver?

Je prirodzené, že väčšina z nás ide s duchom doby a smartfóny bežne používa, často aj ako súčasť práce. Žiaľ, tieto zariadenia neraz nezvládnu nápor každodenného používania v rôznych situáciách a keďže ich oprava či nebodaj výmena stojí pomerne veľké peniaze, je určite vhodné uvažovať o ich poistení. Zároveň si však treba dať pozor, aby neovládli celý náš život a nezačali ho negatívne ovplyvňovať. Netreba zabúdať, že ani ten najkvalitnejší smartfón vám nenahradí spánok či stretnutia s kamarátmi a rodinou.

Tento článok sme pripravili v spolupráci s Pôjdeto.sk.