Úvod Zaujímavosti Tlačidlo Like oslavuje 10. výročie: Facebook ho ale do praxe nezaviedol

Tlačidlo Like oslavuje 10. výročie: Facebook ho ale do praxe nezaviedol

0
like

Tlačidlo Like, ktoré je v našich končinách známe pod pojmom „Páči sa mi to“, je na online scéne už desať rokov. Všetci „lajkujú“ všetko a toto tlačidlo je doslova všadeprítomné. Internet si bez neho už ani nevieme predstaviť.

Ak sa vrátime späť v čase, niekedy pred mesiac október roku 2007, Like nikde na internete ešte nevidíme. Prvýkrát sa toto tlačidlo, ak sa vtedy tlačidlom dalo vôbec nazvať, objavilo 30. októbra 2007 na platforme FriendFeed.

FriendFeed bol akýmsi agregátorom príspevkov zo sociálnych sietí, blogov, RSS kanálov a podobne. Pracoval v reálnom čase a vytvorila ho štvorica nadšencov menami Bret Taylor, Jim Norris, Paul Buchheit a Sanjeev Singh.

like
Takto vyzeral FriendFeed © web.archive.org

Like mal fádnu podobu hypertextového odkazu. V tej dobe tento interaktívny prvok zo stoličky asi nikoho nepostavil. Prišiel však rok 2009 a FriendFeed sa ocitol v hľadáčiku rastúcej sociálnej siete Facebook.

like
Kreatívni jedinci pretvorili Like do mnohých podôb

Facebook v tomto roku platformu FriendFeed odkúpil a definitívne ju zavrel až v roku 2015. Tvorcovia v súčasnosti najväčšej sociálnej siete tak tlačidlo Like nevymysleli, no Facebook sa postaral o jeho rozšírenie aj do tých najzabudnutejších kútov internetu.

Jednoducho, palec hore!