Minulý týždeň, teda konkrétne 17. októbra, sa v stovežatej Prahe uskutočnilo regionálne finále Startup World Cup & Summit, ktorého súčasťou sme mohli byť aj my.

Startup World Cup je celosvetová startupová súťaž, v ktorej sa stretávajú tie najinovatívnejšie projekty z celého sveta. V Prahe sa tento rok uskutočnilo regionálne finále, kde si svoje sily zmeralo TOP 10 startupov, ktoré boli vybrané z celkovo 335 startupov z 29 krajín odbornou porotou. Mali sme tak možnosť na vlastné oči sledovať živý súboj tých najlepších nápadov sprevádzaný zaujímavými prednáškami známych tvárí.

Andres De León, Hyperloop TT
Benjamin Von Wong, Global Influencer – http://www.vonwong.com/. Zdroj: SWCS

Úplný víťaz regionálneho kola sa kvalifikuje do celosvetového finále v Silicon Valley, kde bude naďalej bojovať o hlavnú výhru, ktorá predstavuje 1 milión dolárov ako investícia do ďalšieho rozvoja.

Medzi TOP 10 sa prebojovali aj naši šikovní Košičania z MATSUKO, ktorí zaujali svojím futuristickým projektom. MATSUKO je kreatívne technologické štúdio, zaoberajúce sa tým, čo často vídame len v sci-fi filmoch – holografickými postavami. Títo virtuálni spoločníci môžu čoskoro zaujať napríklad zákazníkov ako virtuálni obchodní asistenti, pracovníci na recepcii či ako sprievodcovia v múzeu. Firma tiež myslí aj na zábavu a deti, čo si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Úžasný nápad a spracovanie našich šikovných Slovákov však možno využiť v širšom spektre. Čo takto zistiť, ako skutočne vyzerali dinosaury? Áno, aj to je zásluha MATSUKO. Ich tri jaštery pomenované ako Alpha, Galla a Betty už lákajú návštevníkov ZOO vo francúzskom Bordeaux, čím si spoločnosť pripísala svetové prvenstvo rozsiahlej inštalácie v zoologickej záhrade.

https://youtu.be/bObmzvMA0KA

Hoci sa MATSUKO aj napriek veľkému potenciálu a nielen našej priazni a hlasom, žiaľ, nestalo víťazom, podarilo sa mu umiestniť na krásnom treťom mieste. Len o chlp ich predbehlo Angee, ktoré sa umiestnilo na druhom mieste a StethoMe, ktoré sa stalo víťazom.

Vyhlásenie víťaza
Vyhlásenie víťaza. Zdroj: SWCS

A keďže veľmi zaujali aj nás, rozhodli sme skontaktovať so sympatickou spoluzakladateľkou MATSUKO Máriou Virčíkovou a položiť jej pár otázok:

Predstavte nám, prosím, ako vznikol váš projekt a prečo ste si vybrali práve takéto zameranie?

Veľmi dlho sa venujeme tvorbe pokročilých 3D počítačových hier a aplikáciám umelej inteligencie, či rozšírenej reality. Urobili sme prvú interaktívnu inštaláciu rozšírenej reality v Zoo na svete, alebo ako prví sme urobili inštaláciu, kde ľudia interagujú s digitálnymi objektami v ich svete bez toho, aby používali okuliare. V týchto inštaláciách sa vyskytovali stále charaktery, postavy. V hrách to boli ľudia (Assasin’s Creed), v inštaláciách rozličné maskoty firiem (panák Michelin, Santa Claus) alebo zvieratá (tučniaci, dinosauri). Náš nový projekt prináša ľudí do rozšírenej reality, aby sme mohli spolu komunikovať nadiaľku tak, ako keby sme naozaj boli spolu na jednom mieste – v 3D. V mnohých sci-fi filmoch boli 3D hologramy ľudí, napríklad v Star Wars alebo v Blade Runner a dnes na to máme technológiu.

https://www.instagram.com/p/BaMGnAIg0F6/

Povedzte nám niečo o sebe. Ako ste sa dali dokopy?

Matúš Kirchmayer sa vrátil po 14 rokoch v zahraničí na Slovensko a postupne ako budoval firmu sa k nemu pridávali ďalší vývojári. V Kanade pôsobil v jednom z najväčších štúdií počítačových hier ako hlavný programátor na umelú inteligenciu a správania a vybudoval tu vlastné oddelenie. Od roku 2012 sa do MATSUKA pridávali experti na tvorbu 3D hier a iných technológií. Programovali sme komunikačný protokol medzi hráčmi a ich servermi v hre Assasins Creed, Far Cry Watch Dogs, ktorý využívajú stovky miliónov hráčov po celom svete. Firma MATSUKO pokračovala na Slovensku v spolupráci s Ubisoft, avšak neskôr sme už rozvíjali vlastné projekty – hry, ale aj inštalácie rozšírenej reality. Pred dvomi rokmi sme sa začali intenzívne zaujímať o umelú inteligenciu.

Čo vám dáva inšpiráciu a motiváciu do ďalšej práce?

Stretávame zaujímavých ľudí, ktorí sú experti vo svojej oblasti, ale aj inovátori a vizionári. Veľa cestujeme a sledujeme výskum, učíme sa a experimentujeme. Vyvíjanie nových technológií je inšpiratívne, pretože stále objavujeme nové možnosti ich využitia.

Ako vnímate podmienky pre podnikanie v takomto smere na Slovensku a v Česku? Videli by ste radi zmeny (príp. aké) alebo ste spokojní?

Rozmýšľame globálne, mali sme zákazky vo Francúzsku, v Nemecku. Komunikujeme s USA, aj s Čínou.  Firmu máme v Košiciach, je tu množstvo talentovaných ľudí najmä čo sa týka IT. Avšak kolegov máme aj zo zahraničia. Niektorí prišli žiť do Košíc a s niektorými spolupracujeme nadiaľku. Získali sme už investíciu od Neulogy Ventures a toto investorské kolo máme stále otvorené.