Úvod Novinky Aktuálne Stovky slovenských webov na vašich PC ťažia kryptomenu: Tu sú najväčší previnilci!

Stovky slovenských webov na vašich PC ťažia kryptomenu: Tu sú najväčší previnilci!

1
Ilustračný obrázok

Len nedávno sme sa venovali tematike ťaženia kryptomeny, ktorú do pozornosti priniesol DenníkN. Na webstránke populárneho denníka sa totiž objavil script, ktorý automaticky spustil vyťaženie procesora návštevníka na maximum. Prečo? Používal ho na ťaženie kryptomeny, z čoho mal peniaze.

Vďaka skvelej práci webu DSL.sk máme teraz prehľad o ďalších previnilcoch. Webov, ktoré ťažia kryptomenu Monero sú stovky.

Konkrétne nový test jednak stiahne stránku a jej skripty pomocou wget, zároveň ale najmä túto stránku spustí v headless WebKit skriptovateľnom prehliadači PhantomJS. V ňom sa dotiahnu aj dynamicky vkladané skripty a test je tak schopný detekovať aj keď stránka v konečnom dôsledku natiahne skripty služby Coinhive dynamicky po otvorení v reálnom prehliadači,uvádza DSL.sk.

Test mal identifikovať celkom 219 slovenských domén, na ktorých sa ťaží kryptomena Monero pomocou služby Coinhive. Medzi tými najväčšími webmi ťažiacimi kryptomenu sa nachádzali dolezite.sk, icdph.sk, infocislo.sk, rocker.sk a serialdog.sk.

Pri návšteve nedôveryhodného webu je odporúčané spustiť správcu úloh a pozrieť sa či vyťaženie procesora nevystrelilo na 80 % až 100 %. Viac informácií sa dozviete priamo na webe DSL.sk.