Úvod Elektromobilita Čo sa stane, ak zaspíš za volantom Tesly?

Čo sa stane, ak zaspíš za volantom Tesly?

1

Mikrospánok je jedna z najnebezpečnejších situácií za volantom. Ani neviete ako a už nevnímate prevádzku na ceste, ba čo horšie, môžete spôsobiť haváriu. Slovensko bolo nedávno svedkom obrovských nešťastí, u ktorých mohol zohrať rolu práve mikrospánok.

Rôzne automobilky s problémom unavených vodičov bojujú ako len vedia. Neustále monitorovanie, poloautonómny režim sledovania cesty či iné vymoženosti už dnes nie sú ničím špeciálnym.

Ako ťa dokáže autopilot zachrániť

Jedným z priekopníkov bezpečnosti je aj Tesla, americká automobilka, ktorá sa už dlhší čas sústreďuje na autonómnu jazdu vozidla. V praxi to vyzerá tak, že Tesla dokáže pomocou rôznych senzorov sledovať nie len jazdý pruh, ale aj rôzne nebezpečenstva či dopravné značky. Čo sa však stane, ak v takomto aute zaspíte?

Vyskúšal to jeden z majiteľov, ktorí za volantom síce nezaspal, no tváril sa tak. Auto najskôr popri tom, ako poctivo sledovalo to, kam ide, začalo vodiča upozorňovať, aby položil ruky na volant. Ak to nezabralo, v aute sa spustil zvukový signál navrhnutý tak, aby ho zobudil. Ak nezabralo ani to, auto pomaly a kontrolovane brzdilo a zároveň vyhodilo výstražné svetlá, aby tak dalo vedieť autám jazdiacim za ním, že sa chystá zastaviť.

Tak sa aj stalo. Tesla pomaly a bezpečne zastavila a vodičovi sa nič nestalo. Perfektné riešenie, ktoré by sme určite ocenili vo viacerých, aj cenovo dostupnejších autách. Za nás všetky palce hore!