Úvod Zariadenia Smartphony Zdajú sa vám nové smartfóny drahšie? Máte pravdu, stoja viac

Zdajú sa vám nové smartfóny drahšie? Máte pravdu, stoja viac

3
Samsung Galaxy Note 8
Samsung Galaxy Note 8

Dopyt po inteligentných mobilných telefónoch stúpa a s ním aj konečné ceny, za ktoré sa predávajú. Nové smartfóny súčasnosti sú v priemere drahšie ako ich náprotivky z minulého roka.

Aspoň o tom vypovedá podrobné skúmanie poprednej analytickej agentúry GFK. Priemerná konečná cena smartfónov v treťom štvrťroku 2017 stúpla o 7 percent, čo je nový rekord.

Ceny stúpli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, čiže s tretím štvrťrokom 2016. Rástol aj celosvetový dopyt po smartfónoch aj keď nie tak výrazne, ako ceny. Dopyt stúpol o 3 percentá (367 miliónov kusov).

O zvýšený dopyt sa nepostarali tradične silné trhy, kde skôr badať stagnáciu. Záujem na trhu Latinskej Ameriky stúpol o 11 percent a pomohli sme aj my, obyvatelia strednej a východnej Európy (+9 percent).

smartfony
Huawei Mate 10 Pro štartuje na našom trhu s cenou 789 €

Európa

V západnej Európe sa v treťom štvrťroku nachádzalo 30,9 milióna kusov smartfónov, čo je o 7 percent menej v kontraste s rovnakým obdobím minulého roka. Ich priemerná predajná cena ale stúpla o 11 percent.

V strednej a východnej Európe si zákazníci zadovážili dovedna 22,3 milióna kusov smartfónov, za čím sa nachádza uvedený 9-percentný nárast. Priemerná konečná cena smartfónov ale stúpla až o 26 percent (!).

Toto číslo vypovedá o masívnejšom záujme o zariadenia z vrcholovej high-end kategórie. Dokonca aj v Číne rástli priemerné predajné ceny inteligentných mobilných telefónov. V priebehu nedávneho štvrťroka sa ich v tejto krajine predalo cez 117 miliónov kusov s nárastom cien o 15 percent.

Smartfóny súčasnosti teda sú drahšie a pokiaľ sa budú aj naďalej dobre predávať, veľa sa toho pri cenách nezmení. Lepší prehľad o zaujímavej štatistike ponúkne tabuľka nižšie alebo priamo report agentúry GFK, ktorý nájdete na tejto adrese.

[table id=77 /]

Plánujete si tento rok kúpiť nový high-end smartfón, alebo vám stačí starší model, resp. model z nižšej triedy?