Úvod Výrobcovia Samsung Samsung dokončil vývoj 360-stupňovej profesionálnej kamery. Má 17 optík a extrémne nároky

Samsung dokončil vývoj 360-stupňovej profesionálnej kamery. Má 17 optík a extrémne nároky

0
Samsung 360 Round
Kamera Samsung 360 Round zaujme sci-fi vzhľadom

Samsung už má v portfóliu jednu 360-stupňovú kameru Gear 360. Určená je bežným spotrebiteľom a nestojí horibilnú sumu. Kamera Samsung 360 Round pochádza presne z opačného spektra.

Určená je profesionálnym tvorcom obsahu a museli by ste predať slušné auto, aby ste si ju mohli kúpiť. Kolos obsahuje celkovo 17 kamier. Zoradené sú do ôsmich párov a jedna sa nachádza navrchu zariadenia.

Kamera zhotoví vysokokvalitné 360-stupňové videá v 4K rozlíšení, ktoré vytvoria hodnoverné trojrozmerné prostredie s vnímaním hĺbky priestoru. Zábery z kamery Gear 360 sa na ne nechytajú.

Zážitok z ultra obrazu ešte viac umocní kvalitný zvuk, ktorý zaznamená šestica mikrofónov. Ak by vám bolo málo, dva voľné porty umožnia pripojiť externé rekordéry zvuku.

Hardvérová zábava pokračuje ďalej. Pokiaľ by ste chceli zábery z kamery vysielať naživo, v rozlíšení 4 096 x 2 048 pixelov pri 30-tich snímkach za sekundu, potrebovať budete výkonný počítač. Nie výkonnejší. Výkonný.

kamera
Pohľad z vrchu skôr pripomína robotický vysávač. Kamera však ale vysaje maximálne tak účet v banke

V jeho útrobách by sa mal nachádzať procesor Intel Core i7-6950X s 32 GB RAM a pozor, 2, slovom dve grafické karty Nvidia GTX 1080 Ti.

Každá zo 17-tich kamier disponuje obrazovým snímačom o veľkosti 1/2,8 „, rozlíšením 2 Mpx a svetelnosťou f/1.8. Video obsah je kódovaný do formátu H.265 a dá sa zapisovať na microSD kartu štandardu UHS-II. Preferované je ale pripojené SSD úložisko.

Kamera Samsung 360 Round má integrovanú aj vlastnú eMMC pamäť s kapacitou 40 GB. Operačná pamäť má zase kapacitu 10 GB (LPDDR3). Prenos súborov zabezpečí LAN port alebo USB typ C. Váha celého diela? Dva kilogramy.

Cena a dostupnosť

Cenovka oficiálne oznámená nebola. Niektoré zdroje ju ale posadili ďalej od hranice 10 000 dolárov. Kamera tak môže byť a zrejme aj bude lacnejšia ako konkurencia Nokia OZO.

Tento podobne profesionálny nástroj najskôr stál 60 000 dolárov a neskôr jeho cena klesla na 45 000 dolárov. Nokia (divízia Nokia Technologies) ale vývoj kamery ukončila a prepustí 310 zamestnancov.

Tvorcovia kamery ukončenie vývoja obhajovali pomermi na trhu. Podľa nich sa segment s virtuálnou realitou nerozvíja takým tempom, ako sa očakávalo. Dynamika rastu je pomalšia.

V Samsungu majú zrejme iný názor, keďže k predstaveniu kamery došlo v týchto dňoch. Kórejský výrobca ju vyvíjal pár rokov.