Úvod Zaujímavosti V Honolulu vás budú pokutovať za to, že pri prechádzaní cez cestu...

V Honolulu vás budú pokutovať za to, že pri prechádzaní cez cestu pozeráte do smartfónu

2
pokuta

Hlavné a najväčšie mesto ostrovného štátu Hawai sa rozhodlo zvýšiť bezpečnosť obyvateľov a turistov zaujímavým spôsobom. V Honolulu môžete vyfasovať pokutu za to, že pozeráte do smartfónu počas prechádzania cez cestu.

Asi každému je jasné, že takéto používanie mobilného zariadenia je pomerne nebezpečné. Stačí okamih nepozornosti a vaša dráha sa môže stretnúť s dráhou prichádzajúceho vozidla.

Ak vás predstavitelia miestneho zákona chytia prvýkrát, dostanete pokutu vo výške 35-tich dolárov. Druhý rovnaký prehrešok vás bude stáť 75 dolárov. Do tretice? Pokuta 99 dolárov bez ohľadu na to, či vás zrazil moped, alebo nie.

Takto prísny zákon je asi prvým na svete. Tvorcovia legislatívy chcú zabrániť rizikovému používaniu elektronických zariadení pri chôdzi. Tento zvyk je badateľný v posledných rokoch, v priebehu ktorých si ľudia vytvorili návyk používať smartfóny prakticky kedykoľvek a kdekoľvek.

honolulu
Mesto Honolulu

Prirodzene, zákaz sa netýka iba smartfónov. Zákon hovorí o elektronických zariadeniach, čiže v taške musíte nechať tablet, digitálny fotoaparát alebo napríklad akčnú kameru. Výnimka dovoľuje používať elektronické zariadenie pri prechádzaní vozovky v krízových situáciách a pri kontaktovaní záchranných zložiek.

Niektoré mestá vybudovali takzvané pozemné semafory, ktoré užívateľov smartfónov upozornia, že sa blížia ku križovatke alebo k prechodu pre chodcov. Prvé takéto osvetlenie sa objavilo v nemeckom meste Augsburg a osvojilo si ho aj austrálske Sydney.

semafory

Iné mesta testujú akési chodníčky pre užívateľov elektronických zariadení, ktoré sú vyznačené na bežných komunikáciách pre chodcov. V podstate ide o niečo podobné ako pruhy pre cyklistov.

Na takéto chodníky natrafíte v belgických Antverpách alebo v čínskom meste Chongqing. Každopádne ale smartfón pred vstupom na vozovku radšej schovajte do vrecka. Do smartfónu zvyknú pozerať aj vodiči a vzájomné stretnutie takýchto dvoch elementov nemusí dopadnúť šťastne.