Úvod Novinky Aktuálne Škandál s občianskymi: Kaliňák vyzýva hackerov, aby mu ukradli elektronický podpis

Škandál s občianskymi: Kaliňák vyzýva hackerov, aby mu ukradli elektronický podpis

Minister vnútra vyzýva hackerov, aby mu hackli občiansky.

12

Za posledných pár dní ste si možno všimli, že nové občianske preukazy eID, ktoré podporujú elektronický podpis nie sú až tak bezpečné, ako sa prvotne zdalo.

Prišli na to výskumníci, ktorí odhalili, že sa za pomoci veľmi silného hardvéru občianske dajú hacknúť a ukradnúť z nich elektronický podpis. Vzhľadom na to, že elektronický podpis má rovnakú váhu ako váš fyzický autogram sa ním da podpísať prakticky čokoľvek.

Na tento problém zareagoval aj náš minister vnútra, Róbert Kaliňák. Ten si stojí za stanoviskom ministerstva o nešírení zbytočnej paniky. Ako server Noviny.sk upozornil, Kaliňák hrozbu považuje za „potenciálnu a marginálnu,“ a to hlavne z toho dôvodu, že sa útočník najskôr potrebuje dostať k elektronickému podpisu občana, a to nie je verejne dostupná vec.

Minister Kaliňák nakoniec vyzval všetkých dobrodruhov, aby sa mu pokúsili hacknúť jeho občiansky. „Podľa mňa je to celkom dobrá výzva, že skúste hacknúť môj občiansky,“ prehlásil minister.

Ak sa medzi vami, našimi ctenými čitateľmi nájdu aj takíto machri, máte príležitosť ako reálnu hrozbu ministrovi raz a navždy dokázať.