Úvod Hry Mladá žena oslepla po nadmernom pozeraní do mobilu: Z toho, ako dlho...

Mladá žena oslepla po nadmernom pozeraní do mobilu: Z toho, ako dlho sa hrala vám zastane rozum!

Hranie hry ale za čiastočné oslepnutie nakoniec pravdepodobne nemôže

0
smartfone

Mladá, iba 21-ročná, žena z Číny prestala vidieť na jedno oko po tom, ako strávila celý deň hraním nesmierne populárnej hry pre smartfóny. Žena vystupuje pod pseudonymom Wu Xiaojing a svoju pozornosť venovala hre Honour of Kings.

Wu Xiaojing je zamestnaná vo finančnom sektore a uviedla, že hru hrala niekoľko hodín nepretržite a následne stratila zrak v pravom oku. Okamžite ju čakal prevoz do nemocnice, kde jej bol diagnostikovaná retinálna venózna oklúzia.

Toto ochorenie je skôr typické pre pacientov vyššieho veku a môže mať za následok trvalú stratu zraku. Podľa príspevkov priateľov dievčaťa na sociálnej sieti Weibo Wu Xiaojing nepustila smartfón z ruky ani v posteli. Zároveň potvrdili, že hre venovala neprirodzene veľa času.

Sama Wu priznala, že hru hrala aj osem hodín bez prerušenia, prestávky na jedlo či dokonca toaletu.

smartfóne
Pacientka hovorí pre miestne médiá o svojom probléme © Weibo

„Ak nepracujem, zvyčajne vstávam o šiestej ráno, dám si raňajky a potom sa hrám asi do šestnástej hodiny poobede“, uviedla mladá žena pre štátne čínske médium The Global Times. Mladú ženu dokonca varovali rodičia, že by mohla z hry oslepnúť.

Strata zraku sa dievčaťu prihodila dňa 1. októbra, na ktorý pripadá v Číne štátny sviatok. Prakticky celý deň pozerala na displej a hrala hru Honour of Kings. Zrak stratila po večeri a následne poputovala do zdravotníckeho zariadenia.

Diagnóza

Retinálna venózna oklúzia je pomerne časté ochorenie sietnice, ktoré sa rozlišuje na základe oklúzie a môže mať ischemickú a neischemickú formu. V jednoduchosti, pri ochorení dôjde k upchatiu jednej z tepien, ktoré prinášajú krv do sietnice.

Podľa odborníka z čínskej nemocnice Nancheng, kde bola Wu diagnostikovaná, je pravdepodobné, že pacientka utrpela RVO po tom, ako sa nadmerne hrala na smartfóne.

Doktor David Allamby, ktorý riadi očnú kliniku v Londýne ale pre denník Daily Mail pripomína, že existuje iba malá šanca, že by pacientka dostala RVO kvôli hraniu sa na smartfóne. RVO ako vážne ochorenie nemá priamy súvis s video obsahom, resp. s jeho neprirodzene častou konzumáciou.

oko
Ilustračné foto © Earth Chronicles

RVO môže poukazovať na niektorú z niekoľkých foriem kardiovaskulárneho ochorenia. Existuje však jedna, aj keď veľmi chabá potencionálna spojitosť. Pod vznik RVO sa môžu zriedkavo podpísať migrény, ktoré by mohlo spôsobiť intenzívne hranie hier.

Mimochodom, Honour of Kings je jednou z najpopulárnejších mobilných hier v Číne. Hráva ju asi 200 miliónov užívateľov a stojí za ňou spoločnosť Tencent. Tvorcovia hru odporúčajú osobám, ktoré sú staršie ako 12 rokov, pričom by sa jej nemali venovať viac ako jednu hodinu denne.

Odporúčané obmedzenie slúži ako prevencia pred závislosťou. Hru v Číne prezývajú „droga“.