Úvod Výrobcovia Huawei Huawei má tento rok predbehnúť Apple. Vďačí za to tejto stratégii!

Huawei má tento rok predbehnúť Apple. Vďačí za to tejto stratégii!

1
Mate 10 Pro

Huawei v posledných rokoch dynamicky rastie, čo mu zabezpečilo tretie miesto v celosvetovej hre o smartfóny. Globálnym predajom kraľuje Samsung a Apple, a Huawei sa zaradil hneď za nimi.

Pokiaľ by ste zavítali do USA, museli by ste veľmi intenzívne hľadať Huawei smartfón v rukách niektorého z Američanov. Na tomto trhu má čínsky technologický líder zanedbateľný podiel.

Naopak, náručia otvárajú zákazníci z ázijských regiónov, Európy, Stredného východu, Afriky a Latinskej Ameriky. Darí sa aj dcérskej značke Honor, ktorá pokrýva skôr cenovo dostupnú triedu a viac sa zameriava na online predaj.

Značka je obľúbená v Indii, spolu s OnePlus alebo taktiež rastúcim čínskym Xiaomi. Analýza renomovanej agentúry IDC hovorí, že Huawei v druhom štvrťroku 2017 predal 38,5 milióna smartfónov. Z toho vyplýva, že čínskej spoločnosti patrí 11,3-percentný podiel na globálnom trhu so smartfónmi.

Spoločnosť Apple v tom istom období predala 41 miliónov smartfónov, pričom jej patrí 12-percentný trhový podiel. Huawei sa netají tým, že chce v predajoch predbehnúť Apple a dokonca má v hľadáčiku prvú priečku, kde sa pevne uhniezdil Samsung.

Huawei má celkom vysokú šancu na to, že Apple v predajoch predbehne. Ak nie neskôr v tomto roku, tak v roku budúcom. Očakávanie vyjadril v rozhovore pre televíziu CNBC Francisco Jeronimo, šéf výskumu agentúry IDC, ktorý sa zmeriava na mobilné zariadenia a európsky trh.

Mate 10 Pro
Nová vlajková loď Huawei – model Mate 10 Pro

Huawei sa silne sústredil na umelú inteligenciu, čoho dôkazom je ich posledný čipset Kirin 970 s integrovanou neurónovou riadiacou jednotkou. Ide o prvý takýto čipset v prostredí zariadení s operačným systémom Android. Neurónový engine je navyše asi dvojnásobne rýchlejší ako ekvivalent Apple Neural Engine v čipsete A11.

Francisco Jeronimo sa domnieva, že práve zameranie na umelú inteligenciu môže spoločnosti Huawei pomôcť predbehnúť Apple a Samsung. Rýchlosť rastu je vyššia ako predpokladal sám Huawei.

Predseda spoločnosti v februári tohto roku povedal, že sa chce stať druhým najväčším výrobcom smartfónov v horizonte troch rokov. Vyzerá to, že sa mu to podarí skôr.

Dôležitý bude tiež predaj len včera predstavených vlajkových lodí Mate 10 a Mate 10 Pro. Najnovšie TOP modely výrobcu nie sú lacné, no dohady o cene smerujúcej k 1000-eurovej hranici sa nepotvrdili.

Huawei Mate 10 Pro bude na našom trhu dostupný s cenou 789 eur, Mate 10 Lite s cenou 389 eur a bažný Mate 10 na našom trhu oficiálne nenájdete. Aspoň zatiaľ. Toto zariadenie je spojené s cenou 699 eur.

Huawei už Apple na chvíľu predbehol. Huawei predal viac ako Apple v dvoch mesiacoch jún a júl, čo potvrdila správa analytickej spoločnosti Counterpoint. Pevná druhá pozícia na trhu si však vyžaduje viac ako len výkyv v grafoch predajnosti.