Úvod Google Google Pixel XL 2 Google Pixel 2 je vybavený automatickým rozpoznávaním hudby, ktoré nemá obdoby

Google Pixel 2 je vybavený automatickým rozpoznávaním hudby, ktoré nemá obdoby

4
google pixel 2

Aplikácie ako Shazam alebo SoundHound sú už od svojho počiatku veľmi obľúbené. Jedným dotykom zistíte, aká skladba hrá v obchode, do ktorého ste prišli, v kaviarni alebo vo večernej televíznej šou.

Shazam rozpoznávanie hrajúcich skladieb vo vašom okolí navyše automatizoval. Shazam Auto počúva na pozadí a ak natrafí na tóny hudby, okamžite ich automaticky porovná s online databázou a uloží výsledok. Vy si len neskôr pozriete, akú hudbu Shazam počas dňa počul.

Google túto funkcionalitu povýšil na novú úroveň. Skôr rovno o dve úrovne. Smartfóny Google Pixel 2 disponujú funkciou automatického rozpoznávania hudby, ktorá nemá obdoby.

Google Pixel 2 počúva zvuky vo vašom okolí a ak zaznamená hudobnú skladbu, jej názov a interpreta vám zobrazí na obrazovke uzamknutia. Automaticky, bez vašej interakcie a pozor, offline.

google pixel 2

Táto funkcia skutočne pracuje offline a vieme len, že za ňou stojí systém strojového učenia, základ umelej inteligencie. Algoritmy porovnajú zaznamenanú zvukovú stopu s istými vzormi, ktoré sú uložené v smartfóne.

Zdá sa byť nemožné, aby systém identifikoval jednu z niekoľkých desiatok miliónov skladieb hudobného priemyslu iba vďaka pár MB dát, ktoré sú uložené v smartóne. Je to však tak.

Spotreba energie

Keďže identifikácia skladieb prebieha priamo v zariadení a bez potreby dátového pripojenia, je extrémne nenáročná. Google Pixel 2 zariadenia v podstate počúvajú neustále.

Nie iba kvôli identifikácii hudby, ale hlavne kvôli digitálnemu asistentovi, ktorý reaguje na oslovenie „Ok, Google“. Obe Pixel 2 zariadenia sú vybavené OLED obrazovkou s dokonalým podaním čiernej vďaka vypínaniu pixelov.

Vďaka tomu sa môžu na uzamknutej obrazovke zobrazovať základné informácie bez toho, aby utrpela spotreba energie. Takzvaný Always On displej zobrazí čas, dátum, stav batérie, upozornenia a názov skladby, ktorá práve hrá vo vašej blízkosti.

pixel 2 XL

Samozrejme, akési rozpoznávanie hudby nie je zrovna najdôležitejšie a ani sa vďaka nemu nebudú prepisovať technologické učebnice. Nesmierne pozoruhodný je iba spôsob, akým pracuje.

Google pomaly dokazuje, že inovácie v oblasti hardvéru časom nebudú až také dôležité. Výkonných čipsetov tu máme hneď niekoľko, úložísk ani nehovoriac a kapacity operačných pamätí sa doslova rozhadzujú.

Automatizácia úloh, strojové učenie a softvér, ktorý bude zrkadlom užívateľa, budú hrať čoraz hlavnejšiu úlohu.