Úvod Zariadenia Google Clips ako osobná kamera, ktorá pracuje autonómne

Google Clips ako osobná kamera, ktorá pracuje autonómne

0
google clips

Spoločnosť Google včera nepredstavila iba dva nové smartfóny Pixel 2 a Pixel 2 XL. Uvideli sme hneď niekoľko hardvérových noviniek, medzi ktorými sa nachádzala aj na prvý pohľad záhadná kamera Google Clips.

Google celkom nečakane skočil do segmentu kompaktných instantných snímačov zážitkov. Mohlo by sa zdať, že kamera Google Clips útočí na populárne GoPro zariadenia, no opak je pravdou.

Google Clips nie je akčnou kamerou. Ide skôr o akýsi osobný fotoaparát pre rodinne zameraných užívateľov, milovníkov zvierat a napríklad rodičov. Súčasťou kamery je jednoduchý upínací mechanizmus, klip, vďaka ktorému kameru položíte alebo pripnete prakticky kamkoľvek.

Ešte zaujímavejšie je fungovanie kamery. Google pri nových smartfónoch Pixel 2 hovoril o spojení hardvéru, softvéru a umelej inteligencie, ktorá vychádza z prostriedkov strojového učenia.

google clips

Prakticky všetky nové produkty spoločnosti Google už pracujú s istou úrovňou strojového učenia. Či už smartfóny, aktuálne spomínaná kamera, reproduktory, nové slúchadlá alebo Pixelbook.

Kamera Google Clips sníma fotografie a krátke videá automaticky, bez počiatočnej interakcie s užívateľom. Teda ak opomenieme manuálne zapnutie kamery. Nie je zatiaľ úplne presne známe, ako toto technologické kúzlo funguje.

Kamera autonómne sníma vo vhodných okamihoch osoby, ktoré snímané byť majú. Kamera rozpozná známe tváre ľudí a dokonca aj tváre zvierat, hľadá úsmevy a berie na vedomie podmienky, v ktorých pracuje. Teda napríklad stabilitu umiestnenia či svetelnú situáciu.

google clips

Za funkciou stojí práve systém strojového učenia. Kamera časom spozná členov rodiny, priateľov či domácich miláčikov. Ak sa budú osoby v jej zornom poli pohybovať a kamera rozpozná moment hodný fotografie, jednoducho ju urobí. Bez toho, aby ste jej dali rozkaz.

Vzhľadom na funkcionalitu sa vynára otázka ochrany súkromia. V prvom rade, kamera má jasný LED indikátor. Ak bude snímať, indikátor vám o tom dá vedieť. V rade druhom, do služby Google Fotky sa presunie iba ten obsah, ktorý schválite.

S kamerou sa spojíte prostredníctvom aplikácie a akéhokoľvek smartfónu s operačným systémom Android.

Hardvér

Kamera pre snímanie fotografií a krátkych videí používa 12 Mpx senzor so 130-stupňovým zorným poľom a svetelnosťou f/2.4. Dokáže vyhotoviť 15 fotografií za sekundu a na jedno nabitie vydrží snímať tri hodiny.

Fotografie sa ukladajú do 16 GB internej pamäte. So smartfónom kameru spojíte pomocou USB C vodiča alebo technológie WiFi Direct. Kamera pre svoj chod nepotrebuje pripojenie na internet.

Cena Google Clips štartuje na 249 amerických dolároch. Neočakáva sa veľké rozšírenie dostupnosti, ak vôbec nejaké. Kamera sa tak bude dať kúpiť iba na pár vybraných trhoch, primárne v USA.

Kameru skôr považujeme za malý experiment ako o zariadenie, ktoré by bolo určené masám. Trhanie predajných rebríčkov neočakávame. Prezentáciu schopností si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Google Clips

https://www.youtube.com/watch?v=JXh1yyvXpwo