Úvod Aplikácie Pozor, v obchode Play sa nachádza falošná aplikácia Avast Internet Security!

Pozor, v obchode Play sa nachádza falošná aplikácia Avast Internet Security!

2

Do obchodu Google Play sa opäť dostala aplikácia, ktorú by ste si za žiadnych okolností nemali inštalovať. Bezpečnostné riešenia obchodu Play prekonali vývojári, ktorí vytvorili falošnú napodobeniu poprednej bezpečnostnej aplikácie.

Ide o aplikáciu Avast Internet Security, ktorá má evokovať originálny softvér Avast Mobile Security & Antivirus spoločnosti AVAST Software. Na problém upozornil vo svojom príspevku Lukáš Štefanko zo slovenskej bezpečnostnej spoločnosti ESET.

Podľa Lukáša aplikácia žiada 5-hviezdičkové hodnotenie a zahltí vás dávkou zobrazovaných reklám. V popise aplikácie chýbajú akékoľvek relevantné informácie.

avast
Toto je falošná aplikácia AVAST

Podľa údajov zo služby Google Play bola aplikácia do tohto obchodu pridaná iba 1. októbra 2017 v aktuálnej verzii 0.0.1. Počet inštalácii nepresiahol trojciferné číslo, čiže už to celkom jasne naznačuje, že nejde o produkt spoločnosti AVAST Software.

Aplikáciu sme stiahli do testovacieho redakčného smartfónu, v ktorom sa nenachádzajú žiadne osobné údaje alebo informácie, ktoré by mohla aplikácia potencionálne zneužiť. Snímky obrazovky vidíte nižšie a sú zoradené v takom poradí, v akom ich predkladala aplikácia.

scr
scr 8
scr 7
scr 6
scr 5
scr 4
scr 3

Okrem patričného dávkovania inzercie aplikácia nerobila nič. Žiadala ale meno, e-mail a telefónne číslo. Zatiaľ ťažko určiť, do akej miery je falošná aplikácia nebezpečná. Každopádne ju nesťahujte a neinštalujte. Naletieť môžu hlavne menej skúsení užívatelia.

Aplikáciu môžete nahlásiť spoločnosti Google prostredníctvom tohto formulára.