Úvod Zariadenia Amerika už nie je druhým najväčším trhom so smartfónmi

Amerika už nie je druhým najväčším trhom so smartfónmi

0
xiaomi
Xiaomi Mi5

Nie, americký trh neprekonal ten čínsky, ktorý je stále najväčší na svete, čo sa smartfónov týka. Americkému trhu patrilo čestné druhé miesto, ktoré už nie je aktuálne. USA tromfla India. 

India zaznamenáva v posledných rokoch dynamický hospodársky rast, a to aj napriek istým politickým a sociálnym problémom. Dopyt po inteligentných mobilných telefónoch v tejto krajine výrazne rastie.

Užívatelia z Indie preferujú smartfóny hlavne zo strednej, ale aj z vrcholovej kategórie. India sa chce stať medzinárodným technologickým centrom, pričom je tento cieľ poháňaný investíciami veľkých spoločností.

Podľa správy analytickej spoločnosti Canalys je India oficiálne druhým najväčším trhom so smartfónmi, o čom tiež vypovedajú zaujímavé čísla, ktoré vidíte v grafe nižšie.

Indickému trhu stále dominuje päť výrobcov, ktorí majú silnú pozíciu takpovediac od začiatku. Spoločnosti Samsung a Xiaomi dodali na indický trh takmer polovicu zo všetkých smartfónov. Udialo sa tak v nedávnom treťom štvrťroku 2017. Obaja výrobcovia spolu dodali viac ako 18,6 miliónov smartfónov.

India

Nemenej zaujímavé je tempo rastu. Xiaomi na indickom trhu vzrástlo o 290 percent, a to v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Podobný progres sa týka aj čínskeho výrobcu Vivo, ktorý má ale oveľa menší celkový trhový podiel.

Xiaomi sa darí hlavne v triede smartfónov s cenovým rozpätím od 230 do 310 dolárov. V tejto triede ale bojuje s výrobcami Samsung, Oppo a Vivo, ktorí sú vo všeobecnosti dosť silní.

Celkový počet dodávok smartfónov na indický trh medziročne stúpol o 23 percent, čo je viac ako dosť. Indický trh sa tak javí ako veľmi stabilný a veľký. Uvidíme, či sa niečo zmení po uplynutí aktuálneho štvrtého štvrťroku.

Do predaja čoskoro príde iPhone X (desať), po ktorom baží nejeden americký zákazník. Rekordné predaje tohto zariadenia by Ameriku mohli vrátiť späť na druhý piedestál. Necháme sa prekvapiť.