Úvod Výrobcovia Google Digitálna garáž od Google vyškolila už 27 tisíc Slovákov!

Digitálna garáž od Google vyškolila už 27 tisíc Slovákov!

1
Digitalna garaz

Slováci potvrdili záujem zdokonaľovať sa v digitálnych zručnostiach. Od minulého leta sa ich len vďaka vzdelávaciemu programu Digitálna garáž vyškolilo vyše 27 tisíc. Program je súčasťou iniciatívy Pomáhame Slovensku rásť spoločnosti Google.

Digitálne zručnosti budú v budúcnosti podľa odhadov Európskej komisie vyžadované pri výkone 90 % pracovných pozícií. S využitím internetu je oveľa jednoduchšie a menej rizikové uskutočniť svoj podnikateľský sen, či nájsť odbyt pre svoje produkty.

Internet otvára priestor a poskytuje možnosti na podnikanie pre každého. Vďaka online priestoru sa u nás podarilo oživiť a podporiť mnohé slovenské tradície a remeslá a dostať ich opäť do povedomia širokej verejnosti.

O výsledkoch projektu Digitálna garáž dnes informovala spoločnosť Google na tlačovej konferencii v Bratislave, ktorej sa zúčastnil aj poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec.

digitalna garaz
Ivan Štefanec

Ivan Štefanec zdôraznil potrebu budovania spoločného európskeho digitálneho trhu, v ktorom má miesto aj Slovensko ako moderná spoločnosť založená na tradičných hodnotách.

Stratégia budovania jednotného digitálneho trhu je založená na troch rovinách. Prvou je legislatívna rovina, ktorej výsledkom je napríklad nedávno zrušený roaming v EU. Druhá rovina cieli na budovanie kvalitnej a cenovo dostupnej infraštruktúry, hlavne širokopásmového internetu. Treťou, nemenej dôležitou rovinou je vzdelávanie. Podľa odhadov bude do roku 2020 chýbať v Európskej únii až jeden milión IT odborníkov.

To, že sa slovenské tradície a remeslá dostali do povedomia verejnosti potvrdzuje aj šperkárka a dizajnérka Petra Tóth. Prostredníctvom vlastného internetového obchodu predáva svoje šperky a módnu tvorbu inšpirovanú pôvodnými slovanskými vzormi po celom Slovensku aj v zahraničí.

Petra Toth

„Motívy pre svoju tvorbu zbieram v zapadnutých dedinkách Slovenska, ale najviac zákazníčok mám online. Svoju stránku a e-shop som z tohto dôvodu zmodernizovala už trikrát,“ vysvetľuje Petra Tóth, pričom korunka z jej dielne zdobila aj slovenskú Miss.

Ďalším dobrým príkladom je aj populárny internetový projekt Sashe.sk, ktorý vznikol s cieľom oživiť slovenskú ručnú výrobu a dnes prezentuje tvorbu viac ako 6-tisíc domácich dizajnérov, remeselníkov a výrobcov. Za pozornosť tiež stojí projekt tradičnej slovenskej dediny Hotel Liptovský Dvor.

Nezamestnanosť mladých

V súčasnej dobe sa úroveň nezamestnanosti na Slovensku pohybuje okolo 7,6 %. V skupine mladých to je až na úrovni 17,6 % (jún 2017 podľa Eurostatu). Spoločnosť Google preto vlani v júni spustila vzdelávací program Digitálna garáž, ktorý je súčasťou širšej iniciatívy Pomáhame Slovensku rásť.

digitalna garaz

Tento program obsahuje online prednášky a školenia, vďaka ktorým získajú najmä mladí ľudia cenné poznatky o tom, ako funguje napríklad webová analytika, komunikačné nástroje, vyhľadávanie, mobilný marketing a tiež ďalšie vedomosti z oblastí ako online predaj a propagácia.

„Je zrejmé, že sa Slováci prestávajú báť digitálneho sveta a namiesto toho mu chcú porozumieť. Predovšetkým zo strany mladých ľudí sme zaznamenali veľký záujem ako o online školenia, tak o účasť na workshopoch, ktorých sme naprieč šiestimi slovenskými regiónmi usporiadali 63,“ hovorí Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu a zároveň dodáva:

„V prieskume, ktorý sme si nechali vypracovať spoločnosťou IPSOS uviedlo takmer 18-tisíc respondentov, že sa im vďaka týmto školeniam zdvihlo sebavedomie a takmer 1900 si vďaka novo nadobudnutým znalostiam ľahšie našlo prácu.“

Najväčší počet vyškolených v Digitálnej garáži pripadá na Bratislavský kraj, ktorý má v tomto smere takmer trojnásobný náskok pred Košickým krajom. Na treťom mieste sa umiestnil Žilinský kraj.

digitalna garaz

Najsvedomitejší študenti sú z Trnavského kraja. V priemere najdlhšiu dobu na jednu návštevu vzdelávacej platformy, a to viac ako 18 minút, pripadá na absolventa Digitálnej garáže z Trnavského kraja. Študenti z tohto kraja si pri jednej návšteve zároveň prezreli najväčší objem učiva.

Digitálne zručnosti pre učiteľov

Platfroma Digitálna garáž bola nedávno zahrnutá aj do vzdelávacieho programu pre učiteľov akreditovaného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a garantovaného doc. Ing. Štefanom Žákom, PhD., dekanom obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ide o vôbec prvé vzdelávanie učiteľov v oblasti digitálneho marketingu na Slovensku.

Ak chcete získať certifikát potvrdzujúci vaše znalosti v online marketingu, navštívte vzdelávací program Digitálna garáž, kde sa dozviete všetky potrebné detaily. Nájdete ho na tejto adrese.