Úvod Zariadenia BlackBerry Motion oficiálne: Bez klávesnice, s veľkou batériou a bezpečnosťou!

BlackBerry Motion oficiálne: Bez klávesnice, s veľkou batériou a bezpečnosťou!

0
BlackBerry Motion

BlackBerry sa ako niekdajší kráľ manažérskych inteligentných telefónov uchádza o priazeň zákazníkov novým modelom. BlackBerry Motion bol oficiálne predstavený v exotickom Dubaji a aj keď to tak možno nevyzerá, zariadenie je zaujímavé. 

BlackBerry Motion nie je produktom spoločnosti BlackBerry ako takej. Tento výrobca od septembra minulého roka skončil s výrobou smartfónov ako s hardvérom. Produkciu nechal na partneroch, ktorým je čínska spoločnosť TCL.

Spoločnosť TCL vyrobila aj model BlackBerry Motion a značku použila v rámci licenčnej dohody.  BlackBerry Motion neprichádza s hardvérovou klávesnicou, ktorá bola v minulosti pre zariadenia tejto značky typická. Samozrejme nezabúdame na model Priv z roku 2015, ktorý prišiel s hardvérovou klávesnicou a operačným systémom Android. Príliš dobre sa však nepredával.

BlackBerry Motion

BlackBerry Motion disponuje najväčšou batériou, aká bola kedy v smartfónoch tejto značky použitá. 4000 mAh akumulátor prichádza ruka v ruke s krytím IP67, ktoré je taktiež úplnou novinkou v zariadení s logom BlackBerry.

Smartfón dostal do výbavy 5,5″ displej s FHD 1080p rozlíšením, ktorý tvorcovia ochránili takzvanou Premium Anti-Scratch vrstvou. Čipset Snapdragon 625 predstavuje skvelý pomer medzi dostatočným výkonom a spotrebou energie. Nabíjanie Quick Charge 3.0 doplní 50 percent kapacity za 40 minút (USB C).

4 GB objem operačnej pamäte musí stačiť každému a neuráža ani grafický čip Adreno 506. Interná pamäť má kapacitu 32 GB, pričom ju môžete rozšíriť o microSD médiá. BlackBerry Motion má pod displejom hardvérové tlačidlo, ktoré ukrýva snímač odtlačkov prstov.

Fotoaparát má 12 Mpx, priemernú svetelnosť f/2.0 a 4K video zaznamená pri snímkovaní 30 FPS. Selfie kamerá má 8 Mpx rozlíšenie.

Na palube sa nachádza Android 7.1 Nougat, ktorý v budúcom roku nahradí najnovšia verzia Oreo. BlackBerry Motion si vďaka dizajnu nepomýlite so žiadnym iným smartfónom. Tvrdený masívnejší rám z hliníka dopĺňa veľké logo černice a dotyku vďačné mäkké pogumovanie. Žiaľ, o konštrukcii s minimálnym orámovaním nemôže byť reč.

BlackBerry Motion

BlackBerry Motion a bezpečnosť

BlackBerry svoje posledné zariadenia hrdo označovalo ako tie najbezpečnejšie s operačným systémom Android. Novinkou je funkcia Locker. Akékoľvek citlivé dáta budú mať svoje vyhradené miesto v internej pamäti zariadenia

Je pritom jedno či pôjde o fotografie, dokumenty alebo iný obsah. Dostanete sa k nemu iba pomocou PIN kódu alebo odtlačku prsta. Samozrejmosťou je synchronizácia s agendou v rámci nástroja BlackBerry Hub. Pripomíname silné šifrovanie úložného miesta štandardom FIPS 140-2

Na ľavej strane zariadenia sa nachádza tlačidlo navyše, ktoré je plne nastaviteľné. Tlačidlom môžete vytočiť preferovaný kontakt, zapnúť LED svetlo alebo spustiť často používanú aplikáciu.

Tlačidlo sa dá nastaviť so zreteľom na vašu pozíciu. Štvorica profilov je určená pre kanceláriu, domácnosť, automobil alebo osobné nastavenie. Smartfón rozpozná vašu domáciu WIFi sieť, Bluetooth v aute a pod., na základe čoho vám ponúkne vami prednastavenú funkciu tlačidla.

BlackBerry Motion časom dorazí na hlavné globálne trhy. Predaj ale štartuje na pomerne netradičných trhoch, v Spojených arabských emirátoch a Saudskej Arábii. Cena bola stanovená 0na asi 460 dolárov, teda po prepočte na asi bezmála 400 eur.

Kondícia BlackBerry

Spoločnosti BlackBerry síce mnohí predpovedali krach, no opustenie výroby hardvéru a zameranie sa na softvér prinieslo pozitívne výsledky. Akcie spoločnosti stúpili a druhý štvrťrok 2017 priniesol zisk.

Za pozitívnejšie výsledky môže práve predaj softvéru a významný nárast príjmov z licenčných a patentových poplatkov. V číslach, štvrťročný zisk sa zastavil na sume 19 miliónov dolárov.

Nejde zrovna o tabuľkový rekord, ale pri pohľade na stratu 372 miliónov dolárov z minulého roka sa dá oslavovať. Výrobca dokonca výraznejšie prekonal očakávania analytikov, čo sa nestáva príliš často.

BlackBerry tak stále má na trhu svoje miesto a softvérová cesta sa zatiaľ javí ako tá najsprávnejšia. Aspoň v tomto období.