Úvod Operátori 4ka AKTUÁLNE: 4ka má získať 3G sieť najväčšieho operátora

AKTUÁLNE: 4ka má získať 3G sieť najväčšieho operátora

4

Najmenší a zároveň najmladší operátor na Slovensku, 4ka, má byť vo finálnej fáze rokovania o začatí využívania 3G siete Orangeu. Naznačujú to informácie, ktoré sa podarilo získať serveru Živé.

Nováčik momentálne v rámci národného roamingu využíva 2G sieť. Pre zákazníkov 4ky by tak mohlo ísť o výrazné vylepšenie komfortu. Server Živé tvrdí, že k podpisu zmluvy by mohlo dôjsť už čoskoro, a to aj napriek tomu, že ani jeden z operátorov situáciu oficiálne nekomentoval.

Najväčšou výhodou 3G siete je pochopiteľne pokrytie a rýchlosť dátového prenosu. Staršia 2G sieť nie je schopná pracovať s rýchlosťami, ktoré by sa pri surfovaní dali opísať ako dostatočné. Na druhú stranu, 3G sieť ešte stále ponúka dostatočné prenosové rýchlosti (až 42 Mb/s, zväčša však 15 Mb/s). Navyše, 4ka by týmto krokom mohla vyriešiť všetky sťažnosti na pokrytie, ktoré je hlavne na vidieku skutočne chabé.

Neisté ceny

Otázne ostáva, ako by 4ka pristúpila k naceneniu spolupráce týkajúcej 3G siete. Najmenší operátor momentálne ponúka 1 GB dát za 1 €, ak však chcete surfovať v 2G sieti Orangeu, za 1 GB dát si musíte priplatiť ďalšie 4 €. Či sa to zmení aj po podpísaní novej zmluvy zatiaľ známe nie je.

Tak či onak by pre zákazníkov 4ky išlo o výrazný krok vpred. Aspoň teda dovtedy, kým operátor nerozšíri pokrytie svojej 4G siete.