Úvod Zaujímavosti Slovenské mestá plánujú veľké zmeny: Chcú zakázať naftové autá!

Slovenské mestá plánujú veľké zmeny: Chcú zakázať naftové autá!

Slovenské mestá plánujú zavedenie regulácie, ktoré by zamedzili vstup „nafťákom“ do ich centier.

82

Ak si si zvykol na to, že so svojim dieslovým autom môžeš jazdiť kamkoľvek, je čas na krutú realitu.

Mestá po celej Európe totiž začínajú uvažovať viac ekologicky a zavádzajú rôzne opatrenia na to, aby čo najviac obmedzili splodiny. Hlavným zdrojom splodín sú, ako už asi tušíš, splodiny pochádzajúce z cestnej prevádzky.

Dôkazom takéhoto konania sú vyhlásenia niektorých miest, ako napríklad Paríža, Madridu či Atén, že od roku 2025 zakážu dieslovým automobilom vjazd do miest. V niektorých nemeckých mestách (Berlín, Hamburg a Mníchov) už podobné predpisy platia. Čo ale Slovensko? Máme sa pripraviť na podobné obmedzenia?

Chceš to stručne? Áno.

Ide o ideu, ktorá príde skôr či neskôr

„Bratislava má ambíciu stať sa takzvaným smart city, to znamená inteligentným či rozumným mestom a práve takéto inteligentné mestá využívajú rôzne spôsoby na to, ako zabezpečiť priaznivé životné prostredie pre svojich obyvateľov, pričom jedným takýmto riešením je napríklad obmedzenie vjazdu naftových áut do centra mesta,“ vysvetlila Veronika Šafáriková v rozhovore pre HN Auto.

Medzi prvé mestá, ktoré by mali tomuto trendu podľahnúť sú Bratislava, Žilina, Trenčín a Prešov. Prejavili záujem o ideu, ktorej realizácia zatiaľ nie je úplne jasná, a tak nevieme kedy a či vôbec dôjde k plneniu sľubov.

Dieslové automobily majú ostať relevantné do roku 2020. Dovtedy by mali emisie oxidu uhličitého osobných áut klesnúť na 95 gramov na kilometer. Zároveň by dovtedy mala klesnúť aj cena elektromobilov.