Úvod Novinky Aktuálne V aplikácii YouTube už môžete sledovať HDR videá! Musíte však vlastniť kompatibilný...

V aplikácii YouTube už môžete sledovať HDR videá! Musíte však vlastniť kompatibilný smartfón

0

Len nedávno sme informovali, že Netflix rozšíril podporu pre prehrávanie HDR obsahu o nové zariadenia. Napriek tomu je ich iba pár a YouTube je na tom dokonca ešte horšie. Pár v jeho ponímaní znamená dve. 

Najnovšia aktualizácia aplikácie YouTube na verziu 12.34.55 umožňuje prehrávať HDR videá na smartfónoch Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+. To je všetko.

Certifikáciou HDR Ready sa pýši aj LG G6 alebo napríklad Sony Xperia XZ Premium. Na tých si zatiaľ HDR videá z YouTube neprehráte. Aktualizácia je veľmi čerstvá a je viac ako isté, že sa zoznam kompatibilných zariadení v krátkom čase rozšíri.

Zatiaľ ale budete potrebovať dve esá z Južnej Kórey. Ako na to? V prvom rade musíte mať na modeloch Galaxy S8 aktívny režim zobrazenia v plnom rozlíšení, čiže v 1440p. S úspornejším 1080p nastavením zobrazenia nepochodíte.

V rade druhom, v aktualizovanej aplikácii YouTube musíte nájsť video vo formáte HDR. Pozor, HDR videá na YouTube nemôžu byť orezané tak, aby sa vám zmestili na ultra vysoký displej s pomerom strán 18,5:9.

YouTube

Prehrávanie HDR videí ešte bude potrebovať nejaké to optimalizačné vylepšenie a aktualizáciu, keďže nemusí prebiehať úplne hladko. 1440p HDR YouTube videá ale už teraz vyzerajú úchvatne. Vyskúšať môžete napríklad TOTO.

Čo je HDR

Gro HDR (High Dynamic Range) technológie tvorí kontrast, farba a jas, ktoré sú zobrazované v podstatne väčšom dynamickom rozsahu.

Širšie spektrum podávaných farieb, vyšší jas a jemné prechody medzi najjasnejšou a najtmavšiou scénou obrazu vyčarujú vizuálne príťažlivejší obraz, ktorý sa približuje skutočnému svetu, ktorý vidíme našimi očami.

Na obrazovke môžeme v jednom momente napríklad vidieť veľmi hlboké čierne odtiene a zároveň silne presvetlené časti, ktoré pôsobia oveľa reálnejšie. HDR technológia je hlavne pri smart televízoroch spájaná so 4K rozlíšením.

Používanie jednej technológie ale nie je podmienené druhou technológiou. Existuje niekoľko rôznych formátov technológie HDR. Najpoužívanejším je asi HDR10, pri ktorom číslovka 10 odkazuje na desaťbitové farby (bežne 8 bitov).

HDR10 je slobodným formátom. Napríklad za také HDR Dolby Vision je potrebné platiť poplatky na základe licenčných podmienok. Stretnúť sa tiež môžete s formátmi HDR Premium či HDR Plus.

Aj HDR technológia má rôzne úrovne, aj keď medzi nimi nie je priepastný rozdiel. Pokiaľ hľadáte dokonalé HDR, hľadajte ho na zariadeniach s OLED zobrazovacím panelom. Veľkú nálepku HDR si určite všimne každý.

Pamätajte, že vám HDR zariadenie nestačí. Potrebujete aj HDR obsah. Aktuálne sa začal viac predierať z YouTube, pracuje s ním Netflix, Amazon Prime Video a testujú ho tiež dokumentaristi z britskej BBC.

HDR technológia má ambíciu o pár rokov nahradiť zaužívanú normu SDR (Standard Dynamic Range), ktorá vznikla asi pred 30-timi rokmi.