Úvod Sony Sony Xperia XZ Premium Sony Xperia XZ Premium zaznamenala v teste DxO slabšie hodnotenia

Sony Xperia XZ Premium zaznamenala v teste DxO slabšie hodnotenia

11

Experti zo spoločnosti DxO upravili metodiku testovania obrazovej kvality fotoaparátov mobilných zariadení. S nie príliš očarujúcim výsledkom z nej vyšiel smartfón Sony Xperia XZ Premium.

Sony Xperia XZ Premium je prémiovou vlajkovou loďou, ktorá okrem iného dokáže zaznamenať spomalené video pri 960-tich snímkach za sekundu.

Napriek výkonnému fotoaparátu si toto zariadenie z testovania DxOMark Mobile odnieslo iba 83-bodové hodnotenie. Priama konkurencia v podobe ostatných vlajkových lodí je na tom podstatne lepšie.

Google Pixel a HTC U11 obdržali zhodne po 90-tich bodoch. Novými kráľmi mobilnej fotografie sa stali smartfóny iPhone 8 a iPhone 8 Plus, ktoré si vyslúžili hodnotenie 92 bodov, resp. 94 bodov v prípade druhého menovaného modelu.

Experti zhodnotili, že Sony Xperia XZ Premium fotí a natáča veľmi dobre. Prvým priečkam rebríčka však konkurovať nedokáže. Odborníci pochválili automatické zaostrovanie alebo stabilizáciu pri snímaní videa.

Xperia XZ Premium
Xperia XZ Premium

Xperia XZ Premium neobstála pri testovaní priblíženia a tzv. bokeh efektu. Tieto dve metriky boli do testovacieho protokolu pridané iba nedávno (viac info TU).

Autori pridali niekoľko hodnotených parametrov, ktoré ešte lepšie vypovedia o obrazovej kvalite toho či oného mobilného fotoaparátu. Novou metodikou bolo zatiaľ pretestovaných iba pár zariadení.

V rebríčku sa napríklad nenachádza Galaxy Note 8, LG V30 a niektoré ďalšie zariadenia, ktorých testovanie prebehlo ešte pod pôvodným protokolom.

Napriek slabšiemu bodovému ohodnoteniu by sme na fotoaparát Xperie XZ Premium nezanevreli. Na prvé priečky možno nesiaha, no v praxi sa osvedčil veľmi dobre. Takzvané momentky zvláda bravúrne a slow-mo video sa nám taktiež pozdávalo. Aj keď je limitované krátkym časom snímania.

Recenziu Sony Xperia XZ Premium nájdete na tejto adrese.