Úvod Aplikácie WeChat poskytuje osobné údaje o užívateľoch čínskej vláde. Oficiálne

WeChat poskytuje osobné údaje o užívateľoch čínskej vláde. Oficiálne

9

Čínska spoločnosť Tencent potvrdila to, o čom sa už dlhšie hovorilo. Táto spoločnosť vlastní komunikačnú aplikáciu WeChat a všetky údaje o užívateľoch, ktoré vďaka nej získava, poskytuje čínskej vláde.

WeChat je vlastne čínskou alternatívou k aplikácii WhatsApp. Aplikáciu aktívne používa 662 miliónov ľudí a patrí tak k najväčším na svete. V Číne jej patrí prvá priečka v kategórii služieb pre okamžité odosielanie správ a multimediálneho obsahu.

Čínska vláda má prístup k veľkému objemu súkromných dát jej užívateľov. Nakoniec, tí sa o tom presvedčili sami po nedávnej aktualizácii aplikácie. Aktualizácia aplikácie bola totižto podmienená súhlasom so zásadami o ochrane osobných údajov.

Po prečítaní spomínaných zásad ale vyšlo najavo, že spoločnosť, ktorá aplikáciu vlastní, poskytuje veľký objem osobných údajov čínskej vláde. Činí tak na základe „platných (čínskych pozn. red.) zákonov a predpisov“.

Čínska politika je nesmierne tvrdá, čo sa týka nečínskych digitálnych online služieb. V Číne nemôžete používať WhatsApp, YouTube, Google alebo obchod Google Play. Príkladov by sa dalo uviesť viac. A nie, ani Facebook v Číne nie je.

WeChat
Ak ste ešte Čínu nenavštívili, môžete tam poslať aspoň vaše osobné údaje

Čínska vláda, resp. spoločnosti, ktoré s ňou participujú, vytvorili alternatívne služby k tým celosvetovo populárnym. Namiesto YouTube obyvatelia Číny využívajú Youku, Facebook nahrádza Renren, Twitter zastupuje Weibo a WeChat nahrádza…už viete akú appku.

Čínska vláda chce mať a aj má kontrolu nad každou digitálnou online službou používanou v krajine. Žiadny zo serverov nesmie byť umiestnený mimo krajinu. Z Pekingu dokonca prišlo avízo, že užívatelia aplikácie WeChat budú zodpovední a prenasledovaní za akékoľvek informácie, ktoré v aplikácii zverejnia, a ktoré čínska vláda považuje za nezákonné.

Obyvatelia Číny v podstate nemajú veľa možností na to, aby s čínskou vládou bojovali. Pokiaľ chcú aplikáciu používať, jednoducho budú musieť strpieť miestne nariadenia.

Ak vás problematika online prostredia v Číne zaujíma, odporúčame vám prednášku blogera menom Michael Anti (vlastným menom Jing Zhao). Michael je obyvateľom Číny, z ktorej bloguje 12 rokov aj napriek prísnej kontrole miestneho režimu.