Na podujatí IFA 2017 sme sa dočkali premiéry nového odolného modelu z dielne výrobcu CAT, ktorý sa hodí všetkým, ktorí pracujú, športujú alebo trávia voľný čas v nehostinnejších podmienkach.

Všetky detaily a podrobnosti o zariadení nájdete v minulom článku TU a nižšie tak spomenieme iba kľúčové vlastnosti. Čo je zaujímavejšie, včera sme mali možnosť si CAT S41 na pár hodín vyskúšať. Všetky pozitíva a negatíva samozrejme odhalí až niekoľkotýždňové testovanie.

CAT S41 je masívny, ťažký a zostavený tak, aby vydržal veľa. Oproti predchodcovi ale došlo k miernemu vylepšeniu. Smartfón pôsobí o niečo civilnejšie. Hliníkové prvky a výraznejšie detaily ustúpili celistvejšiemu jednoliatemu telu, ktoré je doslova zabalené v tvrdenej gume s textúrou.

CAT S41 sa drží v ruke lepšie ako predchodca. Ergonómia o skromný krok poskočila smerom hore. Čo je veľmi dobré, masívnu váhu 218 gramov sme až tak nevnímali. Pri danej robustnosti je váha lepšie rozložená a po prvých kontaktoch sme nečakali, že zariadenie váži až tak veľa.

CAT 41

Ak chytíte do ruky elegantný a klzký smartfón so štíhlym profilom, ktorý váži takmer 200 gramov (ehm Note 8), vysokú váhu pocítite okamžite. MicroUSB konektor, slot pre dvojicu SIM kariet a pamäťovú kartu chránia odnímateľné kryty. Skrutkám po bokoch robia spoločnosť tlačidlá, ktoré sú dobre hmatateľné a majú rovnako dobrú odozvu.

Tlačidlá pod displejom sú vyššie a ich odozva je podstatne citeľnejšia. Presne a bez problémov by sa dali ovládať v rukaviciach. Je jasné, že telo zvládne drsný pád na zem a určite aj nejaký ten kopanec. Kameňom úrazu je vždy displej, ktorý vrstvou hrubej gumy jednoducho nie je možné prekryť.

CAT 41

Displej CAT S41 chráni vrstva Gorilla Glass 5. To nestačí. Hrany konštrukcie sú vystúpené a nad displej viditeľne vyčnievajú. Ak položíte smartfón na brucho, displej nepríde do kontaktu s podložkou. Ani v prípade, že je znečistená prachom či iným drobným materiálom. Skutočnej istote dopomôže hrubšia ochranná fólia na displej, ktorú sme našli priamo v balení, čo považujeme za skvelé.

Ak by sme sa venovali vysokohorskej turistike alebo pracovali na stavbe mrakodrapu, po stránke robustnosti a odolnosti by nám CAT S41 vyhovoval. Smartfón má 5,0-palcový displej, no o rozmere lepšie vypovedia údaje 152 x 75 x 12,85 mm.

CAT 41

K displeju, sme radi, že sme sa nestretli s kompromisným HD 720P rozlíšením, ktoré je pri odolných zariadeniach vidieť pomerne často. Plnohodnotné FHD 1080p rozlíšenie sa postará o pekné a jemné zobrazenie obsahu. Na prvý pohľad bolo vidieť, že CAT S41 disponuje bežným LCD panelom. Farby nie sú také živé a čierna nie je dokonalou čiernou.

Samozrejme sme rozmaznaní AMOLED displejmi, no tento fakt sme si všimli hneď. Za slušnú považujeme čitateľnosť na slnku. Výkon zatiaľ ťažko hodnotiť, keďže sme nemali veľa času na to, aby sme mu dali zabrať.

cat S41

Použitý čipset MediaTek Helio P20 pochádza zo strednej triedy a všetky bežné operácie by mal zvládnuť. Náročnejší používatelia môžu ohŕňať nosom. Softvér zariadenia bežal príkladne. Android Nougat výrobca nezničil množstvom balastu. K dispozícii je pár aplikácií od výrobcu.

Na úvodnej obrazovke nás napríklad okamžite zaujala aplikácia pre zdieľanie energie z batérie. CAT S41 poslúži aj ako powerbanka. Systém bežal svižne, hladko a bez problémov. Pozor, neinštalovali sme žiadne aplikácie a ani sme systém náročnejšie netrápili.

cat S41

13 Mpx fotoaparát sa presunul do ľavého horného rohu. Toto nie je typ zariadenia, pri ktorom dostanete foto možnosti alá Huawei – Leica. Jednoduchý snímač vyčarí bežné priemerné snímky, ktoré môžete ozvláštniť snímaním v panoráme alebo HDR režimom. Ten mimochodom prekvapil a zhotovil veľmi dobré fotografie.

Čerešničkou na torte CAT S41 je farebne výrazné a väčšie tlačidlo na ľavom boku, ktoré poslúži ako rýchla voľba pre dôležitú funkcionalitu. Jedným stlačením aktivujete LED svetlo, fotoaparát, Push to Talk alebo zavoláte pomoc (SOS). Je na iba na vás, ako si ho nastavíte.

cat S41

Smartfón CAT S41 je skutočne prispôsobený do nehostinných podmienok, kde by mal príkladne slúžiť. Nie je to iba smartfón s pevne nasadeným masívnym krytom v štýle značiek UAG alebo Spigen. Zameraniu sekunduje softvérová výbava, prevedenie a detaily, ktoré si všimnete až pri používaní.

CAT S41 sa v priebehu tohto mesiaca objaví na pultoch operátorov O2 a Orange. V Telekome bude CAT S41 dostupný na prípadné vyžiadanie. Maloobchodná odporúčaná cena pre CAT S41 – 449 eur.

V októbri príde na trh aj lacnejšia alternatíva. Jej meno je CAT S31 a stáť bude 329 eur.

Parametre

  • Kapacita batérie (5000 mAh) s pohotovostným režimom až do 44 dní alebo časom hovorov 3G do 38 hodín. Dokáže nabíjať iné zariadenia a príslušenstvo vďaka powerbankovému prvku Zdieľanie batérie – kábel je priložený
  • Odolný proti vode/prachu (IP68), testovaný na pád z výšky 1,8 m na betón, MIL SPEC 810G, chránený sklom Gorilla Glass 5
  • Systém Android Nougat
  • 3 GB RAM, 32 GB ROM + rozšíriteľný úložný priestor (microSD do 2TB)
  • Čipset MediaTek octa-core 2,3 GHz
  • 13 Mpx zadný fotoaparát s LED bleskom, autofókus s PDAF, 8 Mpx predný fotoaparát, oba s funkciou režimu pod vodou
  • LTE Cat 6, VoLTE, VoWiFi
  • Výborný jasný 5,0-palcový FHD displej, optimalizovaný na použitie vonku s dotykovou obrazovkou, ktorú možno obsluhovať mokrými prstami či v rukaviciach
  • Texturovaný dizajn na extra pevné uchopenie
  • Nastaviteľné tlačidlo rýchlej voľby použiteľné na Push to Talk (PTT), na volanie SOS (aplikácia Lone worker) alebo na ľahké zapnutie baterky či fotoaparátu
  • Usporiadané aplikácie a katalóg s obsahom