Úvod Výrobcovia Sony Sony sa nevie (nechce) zbaviť veľkých rámikov. Majú reálne dôvody prečo ich...

Sony sa nevie (nechce) zbaviť veľkých rámikov. Majú reálne dôvody prečo ich živiť?

16

Smartfóny tohto roku by som mohol opísať ako smartfóny s bezrámikovými displejmi. Po minuloročnom ošiali s duálnymi fotoaparátmi si to tento rok výrobcovia smartfónov rozdali na poli displejov s čo najtenšími rámikmi.

Ešte minulý rok to odštartoval Xiaomi s ich legendárne vynikajúcim Mi Mix, tento rok zas Samsung s Galaxy S8, LG s LG G6 a koncom roka dokonca uvidíme aj iPhone 8 od Apple. Zatiaľ čo všetci výrobcovia robia všetko preto, aby pripravili esteticky čo najkrajšie zariadenie tu je jeden, ktorý novodobý trend ignoruje. Tým jedným výrobcom je japonský Sony.

Prečo to ale robí? Má na to pádny dôvod alebo len nechce investovať do nových technológií?

Lepšia ergonómia

Hlavným dôvodom môže byť lepšia ergonómia, resp. možnosť uchopenia smartfónu napríklad pri sledovaní videa či hraní hier. Dnešné telefóny trpia náhodnými dotykmi z jedného veľmi základného dôvodu. Jednoducho ich nemáme ako chytiť bez toho, aby sme sa nedotkli aj displeja. Pri telefónoch Sony to nehrozí.

Stereo reproduktory?

Žeby? Žeby to boli práve reproduktory? Je pravdou, že reproduktory namierené priamo na poslucháča znejú lepšie. No žeby sa Sony kvôli takémuto dôvodu odmietalo vzdať tak hrubých rámikov? Ostávam skeptický.

sony xperia xz1

Vyzerajú inak

Smartfóny od Sony spoznáte aj na sto honov. Naozaj, vďaka hranatému tvaru a veľkým rámikom majú tak charakteristický vzhľad, že si ich nepomýlite s telefónmi žiadneho iného výrobcu. Môže byť, že sa Sony nechce vzdať svojho dizajnu, keďže je to pre nich ako podpis, ktorý už každý pozná.

No a potom je tu skupinka ľudí, ktorým sa takýto dizajn z roku 2013 skutočne páči a nevymenili by ho za nič na svete. Nehovorím, že to je zle. V žiadnom prípade. Každý z nás má právo vybrať si presne to čo mu vyhovuje najviac. V Sony sa rozhodli, že „uspokoja“ práve túto skupinu ľudí. Obávam sa však, že časom sa ich zastúpenie začne rapídne zužovať. Či bude na prípadnú nápravu čas nateraz ostáva záhadou.