Úvod Zaujímavosti Najdrahší ohňostroj, aký ste kedy videli. Neúspešné pristátia rakiet Space X na...

Najdrahší ohňostroj, aký ste kedy videli. Neúspešné pristátia rakiet Space X na jednom videu

3

Aerokozmická spoločnosť Space X uznávaného inovátora Elona Muska sa zapísala do histórie. Ako jedinej sa jej podarilo recyklovať nosné rakety, ktoré sa po splnení misie autonómne vracajú späť na zem a následne tak môžu byť opakovane použité pre ďalšiu misu.  

Pompézne návraty nosných rakiet však zo začiatku neboli veľmi úspešné. Nejaký čas trvalo, kým sa zložitá technológia vyšperkovala k dokonalosti. Testovanie nových technológií je často spojené s nehodami, s ktorými sa tak trochu počíta.

V prípade vesmírnych rakiet ide o trochu väčšie nehody. Spoločnosť Space X nikdy neskrývala svoje neúspechy a ani to vlastne nebolo možné. Sú totižto dosť viditeľné.

Spoločnosť Space X zverejnila na YouTube video, ktoré by sa dalo nazvať najdrahším ohňostrojom v histórii. V jednom približne dvojminútovom videu môžeme vidieť za sprievodu veselej hudby neúspešné pristátia, resp. pokusy o pristátia nosných rakiet, ktoré zlikvidoval masívny výbuch.

Pod zlyhania sa podpísali rôzne dôvody, ktoré sú vo videu spomínané tiež. V závere samozrejme nechýba pohľad na prvé úspešné pristátia, ktoré v riadiacom centre Space X vždy doplnil patričný potlesk.

Nosná raketa Falcon 9 po úspešnom pristátí

Čo je podstatné, zo 41 misií nosných rakiet Falcon 9 bolo úspešne dokončených 39. Pristátie s nosnou raketou bolo vždy sekundárnym cieľom. Hlavným cieľom bolo doručiť na orbitu satelity alebo napríklad rôzny náklad na vesmírnu stanicu ISS.

Zároveň bolo posledných 12 pokusov o pristátie úspešných, takže je pravdepodobné, že viac podobných incidentov v budúcnosti neuvidíme. Počkáme si ale na prvé pokusy o pristátie oveľa výkonnejšej a ťažšej rakety Falcon 9 Heavy, ktorá by mala odštartovať už túto jeseň.

Pozrite si skvelé video.