Úvod Aplikácie Používate vo svojom smartfóne klávesnicu GO? Podľa odborníkov je nebezpečná

Používate vo svojom smartfóne klávesnicu GO? Podľa odborníkov je nebezpečná

0
klavesnica GO

Aplikácia Klávesnica GO má problém. Teda skôr jej autori. Odborníci z bezpečnostnej spoločnosti Adguard varujú, že klávesnica doslova špehuje svojich užívateľov. Klávesnica odosiela údaje o užívateľoch vzdialeným stranám a nielen to. 

Podľa bezpečnostných autorít Klávesnica GO dokonca používa zakázanú techniku, ktorá umožňuje stiahnuť a spustiť škodlivý kód.

V obchode Google Play sa nachádza niekoľko typov klávesnice GO, ktoré dovedna zaznamenali viac ako 200 miliónov stiahnutí. Medzi užívateľmi sú teda veľmi populárne.

V podmienkach používania klávesnice GO sa píše, že aplikácia nikdy nezhromažďuje vaše osobné údaje. Opak má byť pravdou. Klávesnica odosiela údaje zaznamenané klávesnicou, informácie o jazykovej mutácii, lokalite užívateľa alebo dokonca o type zariadenia a verzii operačného systému.

Klávesnica GO

Informácie majú cestovať do vzdialeného servera v Číne a pri ňom to nekončí. Doplnky a rozšírenia, ktorými si môžete klávesnicu GO vylepšiť, dokážu stiahnuť a nainštalovať škodlivý kód.

Tento typ kódu väčšina antivírusových nástrojov označila za adware.

Predstavitelia spoločnosti Adguard kontaktovali so svojimi zisteniami spoločnosť Google a čakajú na jej kroky, poprípade prehlásenie. Pokiaľ Google škodlivosť vyhodnotí ako opodstatnenú, klávesnice GO z obchodu Play veľmi rýchlo zmiznú.

Alternatíva

Klávesnicu GO dokážete nahradiť za inú a máte z čoho vyberať. Asi najlepším, či skôr najbezpečnejším riešením bude používanie klávesnice od Google.

Za úvahu stojí aj Fleksy klávesnica, ktorá si na prísnej bezpečnosti zakladá odjakživa. Klávesnicu Fleksy nedávno získal nový majiteľ, ktorý ju opäť priviedol späť k digitálnemu životu.