Kirin 970 je nový čipset od spoločnosti Huawei, ktorý ako vôbec prvý ponúka Category 18 pri rýchlosti sťahovania a Category 13 pri rýchlosti uploadu. V praxi to znamená, že Kirin 970 je schopný pracovať s rýchlosťou sťahovania až 1,2 Gbps. Výrobca si to overil v teste so spoločnosťou Rohde & Schwarz.

Spomínaná spoločnosť sa špecializuje na výrobu a testovacích zariadení pre skúšku mobilných zariadení, resp. ich schopnosť komunikovať.

Aby obe firmy ukázali potenciál Kirin 970, využili technológie, ktoré sú dnes dostupné, a to 4×4 MIMO a 256QAM. Prvá spomínaná technológia zariadeniu umožňuje naviazať niekoľko spojení medzi ním a vysielačom čím sa zvyšuje rýchlosť. 256QAM zas zvyšuje počet odoslaných bitov pri každom prenose čo taktiež zvyšuje celkovú rýchlosť prenosu.

Možno ťa zaujíma, aký je Kirin 970, ktorý sa mimochodom objaví v Huawei Mate 10, v porovnaní s čipsetmi ako napríklad Snapdragon 835. Podľa špecifikácie je na tom horšie. Snapdragon 835 ponúka len Category 16 s maximálnou rýchlosťou sťahovania 1 Gbps. Nejde o zanedbateľnú hodnotu, no už to nie je to najlepšie čo je na trhu.

Kirin 970 okrem toho ponúka dedikovaný AI procesor, ktorý Huawei Mate 10 posunie na nový level. Novinka od Huawei bude predstavená už 16. októbra, teda približne o mesiac.