Úvod Smartphony Dohady Kúpi spoločnosť Google mobilnú divíziu HTC? Rokovania majú byť v záverečnej fáze!

Kúpi spoločnosť Google mobilnú divíziu HTC? Rokovania majú byť v záverečnej fáze!

5
HTC

V minulom týždni sa objavila pomerne bláznivá správa, že spoločnosť Google plánuje odkúpiť mobilný biznis legendárnej spoločnosti HTC. V súčasnosti však hrubé dohady naberajú reálnejšie kontúry.

Spoločnosť HTC má status legendy. Prvý inteligentný mobilný telefón na svete s operačným systémom Android vyrobilo práve HTC. Išlo o model HTC Dream, resp. T-Mobile G1.

HTC má na konte niekoľko smartfónov, ktoré by mohli figurovať v sieni slávy mobilných technológií. Ešte teraz si veľmi dobre spomíname na vo svojej dobe doslova špičkový HTC HD2, ktorý sme používali.

Doba však výrazne pokročila a silné konkurenčné prostredie v segmente mobilných zariadení pomery na trhu zmenilo. Pre niektorých výrobcov pozitívne a pre niektorých negatívne.

V druhom tábore sa nachádza HTC. Klesajúce tržby a nezáujem o produkty zo strany zákazníkov dostalo mobilnú divíziu HTC do červených čísiel. Neišlo pritom o dočasnú turbulenciu na trhu. HTC ma problémy už dlhšie, rádovo niekoľko mesiacov.

Google
HTC 10 sa predával zle

Minuloročný HTC 10 bol veľmi dobrý smartfón, no žiaľ, predával sa žalostne zle. Nová generácia HTC U11 mala tie najvyššie ambície to zmeniť. Vskutku podarený kus smartfónu to však nedokázal, o čom svedčia finančné výsledky.

Tohtoročný august bol vôbec najhorším mesiacom výrobcu za posledných 13 rokov. Ako informuje server DigiTimes, porovnaní s predošlým mesiacom klesli výnosy mobilnej divízie HTC o 51,5 percent. V kontraste s augustom roka 2016 došlo k poklesu výnosov o neuveriteľných 54,3 percent.

Google
HTC U11 taktiež príliš nemizne z pultov predajní

Google

Nebolo by veľkým prekvapením, keby potápajúcu sa loď kúpila práve spoločnosť Google. Google dal tejto spoločnosti na starosti výrobu vlaňajších referenčných smartfónov Google Pixel.

Tento rok to má byť inak. Internetový gigant sa chce s novou generáciou smartfónov Google Pixel vrhnúť do klubu zariadení s obrazovkami cez celú prednú stranu. Model Pixel XL 2 vyrobí LG a ako bude jeho displej vyzerať napovie nedávno predstavený LG V30.

Podľa čínskej publikácie Commercial Times sú v hre dve možnosti. Google sa môže stať významným strategickým partnerom spoločnosti HTC, alebo mobilnú divíziu rovno odkúpi celú. Okrem časti HTC Vive, ktorá vyvíja prostriedky pre virtuálnu realitu. Rokovania majú byť dokonca v záverečnej fáze.

Google
Produktov HTC Vive sa prípadný obchod netýka

Výsledok akvizície by mohol byť nesmierne zaujímavý. Spoločnosť Google už mobilnú divíziu jedného z populárnych výrobcov kúpila. Google kúpil Motorolu v roku 2012 za 12 miliárd dolárov.

Spoločnosti Google ale profitovala a profituje hlavne z patentov, ktorých mala Motorola na konte neúrekom. Neskôr Google mobilnú divíziu Motoroly predal čínskemu výrobcovi Lenovo za asi 3 miliardy dolárov (patentové portfólio si ponechal).

Server Commercial Times nepriblížil žiadny zdroj, z ktorého informácie o prípadnom odkúpení pochádzajú, preto ich treba brať s náležitou rezervou. Po zverejnení správy akcie už bez tak ekonomicky pošramotenej spoločnosti klesli o 8 percent, čo môže predaj iba uľahčiť.

Spoločnosť HTC dokonca zobrala dohady na vedomie, no odmietla sa k celej záležitosti verejne vyjadriť. Snáď sa v priebehu času objaví viac presnejších informácií. Niečo sa ale určite chystá.