Úvod Zaujímavosti EÚ opäť rieši „dôležité“ témy: Po novom si už nemôžeme kúpiť výkonnejší...

EÚ opäť rieši „dôležité“ témy: Po novom si už nemôžeme kúpiť výkonnejší vysávač!

Maximálny výkon vysávačov klesá z 1 600 W na 900 W. Zavádzajú sa novinky.

55

V Európskej únii dnešným dňom vstúpili do platnosti týkajúce sa maximálnej dovolenej spotreby domácich vysávačov. Ide o ustanovenia regulácií Európskej komisie číslo 665 a 666/2013. O vstupujúcich pravidlách do platnosti informoval server DSL.

Európska únia s obmedzovaním výkonu vysávačov začala už v roku 2014, keď ich maximálny výkon obmedzila na 1 600 W. Od dnes tento limit znižuje takmer dvojnásobne, na 900 W.

Príchod vysávačov spĺňajúcich novú reguláciu bude postupný. Týka sa totiž len nových zariadení vyrobených po 1. septembri 2017. V obchodoch tak nateraz stále môžete stretnúť výkonnejšie vysávače. Ako dlho v nich vydržia je nateraz otázne.

Cieľom EÚ je šetrenie energie

Cieľom EÚ je podobne ako pri prechode na energeticky efektívnejšie svetlá šetriť spotrebu. Do roku 2020 Európska komisia očakáva celkovú úsporu vo výške až 20 TWh.

Svetlá a vysávače sú však podstatne odlišné zariadenia. Kým svietiť je hlavne počas zimných mesiacov bežné aj niekoľko hodín denne, používanie vysávačov je limitované na niekoľko minút denne, resp. niekoľko desiatok minút týždenne. Európska komisia však tvrdí, že za životnosť vysávača nám nová regulácia ušetrí až 70 €. Nie je však jasné, s akou dlhou životnosťou EK počíta.

Minimálna efektívnosť pri čistení

Podobne, ako tomu je aj pri automobiloch, nižší „obsah motora“ hneď nemusí znamenať nižší výkon. Európska komisia s novými pravidlami zavádza aj minimálnu účinnosť čistenia podľa typu vysávača na kobercoch alebo tvrdej podlahe. Budete si tak vedieť kúpiť vysávač na základe reálneho výkonu, nie čísla (výkonu), ktoré vám o efektivite prístroja nemusí nič povedať.

Veľkou novinkou je taktiež zavedenie maximálnej hlučnosti vysávačov, a to na 80 decibelov, množstvo naspäť vyfúkaného prachu (1 %) a životnosť motora (500 hodín).