Úvod Novinky Aktuálne ESET predstavil nové bezpečnostné riešenia pre domácnosti. Ako prvý prichádza s ochranou...

ESET predstavil nové bezpečnostné riešenia pre domácnosti. Ako prvý prichádza s ochranou rozhrania UEFI

0
eset edicia 2018

Slovenská softvérová spoločnosť ESET oslávila významné výročie. Už 30 rokov neustále inovuje IT bezpečnosť. Inovácie prichádzajú aj najnovšími bezpečnostnými riešeniami pre domácnosti, s ktorými sme sa zoznámili na včerajšom podujatí v priestoroch spoločnosti.

ESET uviedol na trh najnovšiu verziu riešení pre domácnosti, ktoré používateľov chránia pred internetovými hrozbami. Súčasťou Edície 2018 je aj nový produkt ESET Internet Security, ktorý v portfóliu nahrádza ESET Smart Security.

Vlajkové produkty spoločnosti ESET poskytujú vďaka trom desaťročiam skúseností v IT bezpečnosti ochranu i mimo operačný systém.

ESET edicia 2018

Ich nová vrstva ochrany Kontrola UEFI je aktívna ešte pred samotným spustením Windowsu a vyhľadáva hrozby v Unified Extensible Firmware Interface (UEFI), ktorý je náhradou BIOSu v moderných základných doskách počítačov. Útočníci totiž dokážu vytvoriť škodlivý kód spustiteľný cez UEFI ešte predtým, než sa naštartuje bežné bezpečnostné riešenie a samotný operačný systém.

Týmto spôsobom môže útočník na infikovanom zariadení sledovať dáta, vytvárať skryté úložiská, spúšťať externý operačný systém a zneužívať elektronický podpis, jednoducho kompletne prevziať kontrolu nad systémom. Kontrola UEFI tento typ hrozieb minimalizuje.

„ESET je prvou bezpečnostnou spoločnosťou, ktorá ochranu UEFI poskytuje svojim domácim používateľom,“

upozorňuje Matej Krištofík, produktový manažér spoločnosti ESET.

Ďalšia funkcia, Monitoring domácej siete, bola vydaná už v predchádzajúcej verzii. Jej inovovaná podoba poskytuje používateľovi prehľad o tom, ktoré zariadenia sa pripájajú do jeho siete. Router a zariadenia k nemu pripojené testuje na prípadné zraniteľnosti a ponúka jedným klikom prístupné rady, ako riešiť problémy nájdené nielen v routeri, ale aj v pripojených zariadeniach.

Nové verzie bezpečnostných riešení taktiež obsahujú vylepšenú ochranu pred ransomwarom, teda škodlivým kódom, ktorý zablokuje obsah zariadenia a za jeho odblokovanie požaduje výkupné. Používateľ tak napríklad stráca prístup k svojim fotografiám.

„Funkcionalita pracuje na báze behaviorálneho monitoringu, sleduje správanie aplikácií alebo procesov, ktoré sa pokúšajú o úpravu dát v počítači. Ak je správanie vyhodnotené ako podozrivé, proces je pozastavený. Používateľ dostane informáciu o takomto správaní a má na výber, či ju povolí alebo potvrdí jej zablokovanie,“ vysvetľuje Krištofík.

V rámci zjednotenia označovania riešení s ostatnými krajinami dochádza k premenovaniu ESET Smart Security,  ktorý bude odteraz dostupný pod menom ESET Internet Security. Najkomplexnejšieho produktu v rade riešení pre domácnosti – ESTE Smart Security Premium – sa táto zmena netýka.

„Zákazníkom s ESET Smart Security bude tento produkt samozrejme fungovať aj naďalej,“ ubezpečuje používateľov Augustín Novák, riaditeľ obchodu a marketingu spoločnosti ESET pre Slovensko.

„Produkt zákazníka s nainštalovaným ESET Smart Security časom upozorní, že je preňho k dispozícii nová a z bezpečnostného hľadiska kvalitnejšia verzia ochrany v podobe ESET Internet Security. Používateľ sa bude následne môcť rozhodnúť, či chce jedným klikom prejsť na ESET Internet Security alebo bude pokračovať v používaní staršieho ESET Smart Security. Zároveň stále platí, že za prechod na najnovšiu verziu produktu nemusí zákazník nič doplácať.“

Portfólio riešení pre domácich zákazníkov s operačným systémom Windows preto po novom obsahuje produkty ESET NOD32 Antivirus, ESET Internet Security a ESET Smart Security Premium. Všetky sú vytvorené tak, aby si zachovali minimálne nároky na systém, silnú detekciu s nízkym počtom falošných poplachov a jednoduchosť používania.

ESET edicia 2018

„Dôvodom tejto zmeny je snaha pomôcť domácim používateľom lepšie sa zorientovať v produktovom portfóliu. Zákazníci si tak budú môcť jednoduchšie vybrať bezpečnostný nástroj na základe svojich konkrétnych preferencií a potrieb. Pri nákupe bude jednoduchšie odlíšiť pokročilú internetovú ochranu od komplexného bezpečnostného riešenia, ktoré obsahuje aj šifrovanie a správcu hesiel,“ dodáva Novák.

Zoznam produktov, ceny a ďalšie podrobnosti nájdete v tomto odkaze, priamo na oficiálnej stránke spoločnosti ESET.