Úvod Novinky Aktuálne DxOMark prichádza s vylepšenou metodikou testovania fotoaparátov. Bude presnejšia

DxOMark prichádza s vylepšenou metodikou testovania fotoaparátov. Bude presnejšia

0
Huawei p10 lite .png

Spoločnosť DxO sa začala zaoberať testovaním kvalít a schopností fotoaparátov mobilných zariadení v roku 2012. Vznikol testovací štandard DxOMark Mobile, ktorý v rámci bodovej stupnice hodnotil fotoaparáty mobilných zariadení.

Apple iPhone 4 bol prvým smartfónom, ktorý experti v roku 2012 testovali. Následne testovaním prešiel Samsung Galaxy S2, Nokia 808 alebo HTC 8X.

Apple iPhone 4 mal fotoaparát s rozlíšením 5 Mpx, obrazový snímač s veľkosťou 1/3.2-palca a pixely veľké 1.75 µm. Zaujímavo v súčasnosti pôsobí jeho svetelnosť f/2.8.

Toto a vyššie spomínané zariadenia boli vo svojej dobe skvelé a to platilo aj o ich fotoaparátoch. Doba sa ale zmenila a technologický vývoj pokročil. Práve kvôli nemu rozširuje spoločnosť DxO parametre testovacieho štandardu pre mobilné zariadenia.

Ponúka sa možnosť nazvať ho prísnejším, no skôr mu svedčí označenie presnejší.

Fotografovanie s inteligentným mobilným telefónom sa stalo veľmi obľúbeným. Dokonca až tak, že z trhu vytlačilo lacné kompaktné fotoaparáty a pri kúpe smartfónu hrá kvalita fotoaparátu jednu z hlavných rolí.

DxOMark
Podľa DxOMark Mobile má HTC U11 najlepší fotoaparát zo všetkých smartfónov

Jedným z posledných smartfónov, ktoré experti v DxO testovali pôvodnou metódou, bol HTC U11. Odborníci ocenili jeho kvality najvyšším počtom bodov. V súčasnosti môžeme v segmente smartfónov vidieť nástup duálnych fotoaparátov, teleobjektívov s optickým priblížením a softvérové vychytávky, ktoré obrazovú kvalitu povyšujú.

DxO na inovácie reaguje novými metódami testovania. Po novom bude v rámci protokolu DxOMark Mobile skúmaných 1500 fotografií a 2 hodiny video záznamu z každého preverovaného zariadenia.

Štandard DxOMark Mobile zavádza testovanie priblíženia fotoaparátov na viacerých ohniskových vzdialenostiach. Overovanie tzv. bookeh efektu bude prebiehať v laboratórnych podmienkach a tiež vo vonkajšom prostredí. Pribudne testovanie pri slabo osvetlenej scéne s intenzitou osvetlenia 1 Lux.

DxOMark
Takto fotí Samsung Galaxy S6 pri intenzite osvetlenia 1 Lux

Experti ďalej vyhodnotia snímanie scény s pohybujúcimi sa objektmi v reálnom, nelaboratórnom prostredí. Čo je podstatné, výsledky nového hodnotenia budú relevantnejšie, čo pomôže spotrebiteľom s adekvátnym výberom budúceho smartfónu.

Výsledky inovovaného testovania zároveň preveria tvrdenia výrobcov, ktorými prezentujú schopnosti a kvality fotoaparátov svojich smartfónov.

Starý vs. nový protokol

Výsledky, ktoré vzišli zo starej metodiky hodnotenia stále platia a stále dobre vypovedajú o kvalite toho či oného fotoaparátu mobilného zariadenia. Nemožno ich však porovnávať s novou, resp. skôr inovovanou metodikou.

To znamená, že napríklad hodnotenie 93 bodov podľa novej metodiky nevypovedá o tej istej kvalite, ako v prípade 93-bodového skóre nameraného podľa starej metodiky.

Je tak možné, že napr. LG V30 obdrží podľa novej metodiky rovnaký počet bodov ako HTC U11, no kvalita jeho fotoaparátu bude horšia. Porovnanie medzi inovovanou a pôvodnou metódou testovania nájdete na oficiálnom blogu dxomark.com.

Už teraz sme zvedaví, ktorý smartfón prejde presnejším testovaním ako prvý. Tipujeme to na Galaxy Note 8 alebo spomínaný LG V30. Testovaniu sa určite nevyhnú ani nedávno predstavené Xperia smartfóny.