Úvod Zaujímavosti Na dne oceánu odteraz leží takmer 6 500 km dlhý kábel. Dáta...

Na dne oceánu odteraz leží takmer 6 500 km dlhý kábel. Dáta prenáša neskutočnými rýchlosťami!

6

Viac ako 5 kilometrov pod hladinou oceánu leží nový kábel. Nie je to však len taký hocijaký kábel. Ide o technicky najdokonalejší kábel, ktorý medzi Amerikou a Európou otvára novú „dátovú“ cestu rýchlu neskutočných 160 terabitov (Tbps) za sekundu.

Novinka z rúk šikovných inžinierov Facebooku a Microsoftu tak ponúka väčšiu prenosovú rýchlosť ako kábel, ktorý na dno oceánu položil Google.

Práce na položení nového dátového spojenia začali ešte v auguste 2016. Cieľom bolo spojiť Západnú Virgíniu a španielske Bilbao.

Kábel, ktorý momentálne leží na dne atlantického oceánu.

Kábel vážiaci 4 650 ton (toľko ako 34 vráskavcov obrovských) oficiálne vlastnia tri spoločnosti – Microsoft, Facebook a Telxius. Telxius je akýmsi operátorom, ktorý sa bude starať o jeho chod a prenajímať ho spoločnostiam, ktoré ho budú chcieť využiť. Microsoft a Facebook ho budú využívať bez obmedzení pre svoje vlastné účely.

Myšlienka spojiť severnú Ameriku s Európou aj mimo New Yorku, odkiaľ sa bežne začali klásť podmorské káble, vznikla po tom, ako v roku 2012 hurikán Sandy odpojil Európu od Ameriky na pár dní. Kábel sa volá Marea, čo v španielčine znamená „príliv“.

To, koľko ktorá firma za tak dlhý kábel zaplatila, nebolo zverejnené.