Úvod Smartphony Aktualizácie Potvrdené: BlackBerry Priv nedostane aktualizáciu na Android Nougat

Potvrdené: BlackBerry Priv nedostane aktualizáciu na Android Nougat

1

V druhej polovici roka 2015 sme spoznali BlackBerry Priv. Smartfón, ktorý bol po mnohých stránkach jedinečný. Išlo o vtedajší vrcholový model v minulosti nesmierne populárneho kanadského výrobcu.

Model Priv bol prvým smartfónom BlackBerry, na palube ktorého sme našli operačný systém Android. Zároveň išlo o jedno z mála Android zariadení s hardvérovou QWERTY klávesnicou.

Originálna bola aj vysúvacia konštrukcia a model Priv bol posledným smartfónom, ktorý bol navrhnutý a vyrobený priamo spoločnosťou BlackBerry.

Prémiový manažérsky kúsok s hardvérovou klávesnicou prišiel na trh s operačným systémom Android vo verzii 5.1.1 Lollipop a s cenou tamer 800 eur.

Vlastníci zariadenia sa potešili iba jednej veľkej systémovej aktualizácii, a to na verziu Marshmallow. Žiaľ, na druhú aktualizáciu na verziu Nougat musia zabudnúť. Potvrdil to v rozhovore pre pre server UTB hlavný predstaviteľ mobilnej divízie BlackBerry Alex Thurber.

BlackBerry Priv
BlackBerry PRIV

To, že sa BlackBerry Priv dobre nepredával nie je jediným problémom. Ak náhodou daný model vlastníte a spoliehate sa na vývojárov tretích strán, ani pri nich veľmi nepochodíte.

Alternatívne verzie Android ROM-iek pre BlackBerry Priv prakticky neexistujú. Nemožno preto veľmi očakávať, že vývojári tretích strán pripravia Android Nougat vo vlastnej réžii. Komunita okolo tohto zariadenia nie je ani zďaleka taká veľká ako napríklad pri Xiaomi smartfónoch či Nexusoch.

Škoda. BlackBerry Priv sa tak môže odobrať do technologického dôchodku.