Úvod Návody NÁVOD: Zhoršila sa vám výdrž batérie? Takto to vyriešite!

NÁVOD: Zhoršila sa vám výdrž batérie? Takto to vyriešite!

4

Pokiaľ sa vám zdá, že je výdrž batérie vášho smartfónu horšia ako obvykle aj napriek tomu, že smartfón používate prakticky rovnako, riešenie môže byť až smiešne jednoduché.

Za zlou výdržou batérie môže stáť niekoľko dôvodov. K nadmernej konzumácii energie dochádza veľmi často kvôli zle optimalizovaným aplikáciám alebo hrám, ktoré ste si nainštalovali.

Ani ich odinštalovanie nemusí priniesť ovocie v podobe dlhšej výdrže na jedno nabitie. Potrebné je vymazať aj vyrovnávaciu pamäť. Do vyrovnávacej pamäte sa ukladajú niektoré súbory aplikácií ale aj webových stránok. Vďaka tomu ich dokáže váš smartfón rýchlejšie spustiť, resp. načítať.

Možnosti vymazania vyrovnávacej pamäte nájdete priamo v nastaveniach smartfónu. Umiestnenie tejto funkcie sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho typu smartfónu alebo verzie jeho operačného systému. Ak možnosti vymazania neviete nájsť, pomôže starý dobrý vyhľadávač Google alebo snímky obrazovky nižšie.

V nastaveniach navštívte položku úložisko, ukladací priestor, resp. interná pamäť. Po otvorení tejto položky sa pred vami objavia kategórie s informáciou, ktorá hovorí o ich veľkosti. Obrázky, videá a zvuk dopĺňa položka dáta vo vyrovnávacej pamäti. Po kliknutí na túto položku vám systém ponúkne jej vymazanie.

Výdrž batérie

Vymazanie vyrovnávacej pamäte neznamená, že vám smartfón automaticky vydrží na jedno nabitie dvakrát viac. Pomôcť môže v prípade, ak vám výdrž poklesla nečakane zo dňa na deň, napríklad po nainštalovaní novej aplikácie z obchodu Google Play. V smartfóne majte nainštalované len aplikácie, ktoré používate častejšie alebo pravidelne.

Ak skúšate novú aplikáciu alebo hru a nevyhovuje vám, okamžite ju odinštalujte. Zbytočne bude zaberať miesto v úložisku a pri jej nedostatočnej optimalizácii môže drancovať kapacitu batérie.