Úvod Zaujímavosti Rozhranie UFS 3.0 na obzore. Zabezpečí ešte rýchlejšie čítanie a zápis dát...

Rozhranie UFS 3.0 na obzore. Zabezpečí ešte rýchlejšie čítanie a zápis dát v smartfónoch

1
ufs 3.0

Technológia, resp. rozhranie UFS (Universal Flash Storage) je výsadou množstva nových popredných smartfónov. V útrobách vlajkových lodí väčšinou nájdeme poslednú verziu UFS 2.1.

Stále je však kde napredovať. Ak sa obzrieme do histórie, rozhranie UFS uzrelo svetlo sveta v roku 2011. V roku 2013 prišla významná aktualizácia, ktorá povýšila rozhranie UFS na verziu 2.0. Následné zdokonalenie sa udialo v roku 2016 s nástupom verzie UFS 2.1.

S postupným vylepšovaním rástla šírka pásma, teda schopnosť čítania a zápisu dát procesorom do pamäťového modulu. Pri UFS 2.0 túto schopnosť definovala maximálna prenosová rýchlosť 800 MB/s, pri UFS 2.1 1333 MB/s a pri UFS 3.0 sa spomína rýchlosť 2666 MB/s.

Dá sa tak povedať, že UFS 3.0 poskytne dvojnásobnú rýchlosť oproti štandardu UFS 2.1. Zároveň sa logicky počíta s tým, že vyšší výkon podtrhne aj vyššia cena. UFS 3.0 je stále vo vývoji a zatiaľ nemôžeme hovoriť o plánovanom nasadení.

UFS 3.0

Detaily síce pochádzajú z neoficiálnych zdrojov, no už teraz sme zvedaví, ktorí výrobca smartfónov postaví marketing na tom, že je jeho smartfón prvým zo všetkých s technológiou UFS 3.0.

Tipujeme to na Samsung, keďže je tento výrobca lídrom v oblasti vývoja a výroby polovodičových komponentov a pamäťových modulov. Samsung bol zároveň prvým výrobcom, ktorý použil UFS rozhranie v smartfóne.

Pochopiteľne, Universal Flash Storage nie je exkluzivitou smartfónov. Technológiu využívajú napríklad digitálne fotoaparáty a iná spotrebná elektronika.