Divízia Sony Mobile má na americkom trhu problém. Najvyšší súd v meste New York v pondelok (21. august 2017) prijal žalobu proti spoločnosti Sony, ktorá napáda zjavne prehnané tvrdenia o vodotesnosti niektorých Xperia zariadení. 

V žalobe sa tvrdí, že vlastníci zariadení Sony Xperia boli zavádzaní propagáciou vodotesnosti Xperia modelov, ktorá naznačovala, že ich je možné používať aj pod vodou.

Sony Xperia zariadenia boli jedny z prvých, ktoré odolávali nástrahám vlhkosti a tekutín. Ešte teraz si dobre spomíname na typické krytky, ktoré chránili konektory pred vlhkosťou.

Hlavne tie, ktoré chránili konektor pre nabíjanie, sa zvykli po dlhšom čase používania odtrhnúť. Pravidelné nešetrné odnímanie krytiek neustálo únavu materiálu a flexibilný spoj mohol povoliť. Píšeme aj z vlastnej skúsenosti, no na mysli máme hlavne staršie modely.

Žaloba sa týka skôr novších modelov (od roku 2014), ktoré síce disponujú istým a často vyšším stupňom ochrany pred vlhkosťou a prachom, no nie sú určené pre používanie pod vodou.

Istotne ste aj vy zachytili reklamu, v ktorej je vyobrazené používanie dotknutých modelov napríklad v bazéne, poprípade vo vode. Ak nie, jednu takú reklamu nájdete na YouTube TU alebo TU.

sony
Jedna z propagačných snímok spoločnosti Sony

Skupina poškodených vlastníkov v spoločnom zastúpení jedného z jej členov požaduje náležitú náhradu, a to buď predĺženie záruky o 12 mesiacov alebo vrátenie 50-tich percent z maloobchodnej odporúčanej ceny zariadenia.

Či súd týmto konkrétnym požiadavkám vyhovie je nateraz otázne. Sony bude musieť ešte predstúpiť pred súd (december 2017) a situáciu vysvetliť. Je celkom isté, že sa poškodení kompenzácie dočkajú.

O konečnej výške, resp. spôsobe rozhodne až súd aj na základe toho, ako sa Sony dokáže obhájiť. Aktuálny spor sa dotýka iba zákazníkov v Spojených štátoch, ktorým bude následne priznaná kompenzácia.

Čo sa týka dotknutých modelov zariadení, ich zoznam je nasledovný: Xperia M2 Aqua, Xperia M4 Aqua, Xperia ZR, Xperia Z Ultra, Xperia Z1, Z1s, Z1 Compact, Xperia Z2, Xperia Z3, Z3 Compact, Z3v, Z3+, Z3+ Dual, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3 Tablet Compact, Xperia Z4 Tablet.

Americké ceny vyššie uvedených modelov aj s požadovanou finančnou náhradou nájdete v tomto PDF dokumente.

Vlastníte jedno zo spomínaných Xperia zariadení? Zradila vás pri ňom odolnosť voči vode?