Úvod Výrobcovia Sony Oficiálne FOTO pre Sony Xperia XZ1. Dizajn bez zmeny

Oficiálne FOTO pre Sony Xperia XZ1. Dizajn bez zmeny

5
xperia xz1

Už 1. septembra začína technologický veľtrh IFA 2017, na ktorom uvidíme niekoľko zaujímavých technologických premiér. Pod jednu z nich sa podpíše japonská spoločnosť Sony a predstaví nám model Xperia XZ1.

Sony Xperia XZ1 sa nám už ukázala. Menej kvalitné neoficiálne zábery tentokrát nahradíme oficiálnymi rendermi vo vysokej kvalite. Na verejnosti sa objavili vďaka online predajcovi Amazon, v ktorého ponuke Xperia XZ1 krátko figurovala.

Na sociálnej sieti Twitter ich zverejnil aj Roland Quandt.

Ak ste čakali skok do bezrámikových vôd a inovovaný dizajnový jazyk, sklameme vás. Sony Xperia XZ1 zdieľa takmer identickú podobu s poslednými modelmi Sony Xperia.

To znamená jedno. Hranatú konštrukciu, hrubú bradu, čelo a oko fotoaparátu v ľavom hornom rohu zadnej strany. Škoda. Dobre známy a už tak trochu fádny vzhľad musia zachrániť parametre a cena. A možno ani nie.xperia xz1

Špecifikácia

Očakáva sa, že Sony Xperia XZ1 zaútočí na potencionálnych kupujúcich 5,2-palcovou obrazovkou. Informačné nezhody panujú pri jej rozlíšení. Počíta sa s konzervatívnejším FHD rozlíšením, no dvere zostávajú otvorené aj väčšej obrazovej jemnosti.

Xperia XZ Premium má 5,5-palcový displej so 4K rozlíšením. Je celkom možné, že Xperia XZ1 pôjde podobným smerom. Minimálne do QHD spektra.

Hrubé horizontálne hrany aspoň zabezpečia kvalitnejšie podanie zvuku, keďže sa v nich budú nachádzať stereo reproduktory. Bočné tlačidlo napájania ukrýva zabudovaný snímač odtlačkov prstov a zároveň nechýba hardvérová spúšť pre fotoaparát.

xperia xz1

Predná 12 Mpx kamera bude určite stačiť, ten pravý foto výkon ale nájdeme až pri primárnom snímači. Bavíme sa o 19 Mpx rozlíšení a hlavne snímkovaní 960 FPS, vďaka ktorému dokážeme extrémne spomaliť krátku sekvenciu videa. 4K záznam pri 30 FPS je samozrejmosťou.

Povinnosťou je čipset Snapdragon 835 a dohady hovoria o operačnom systéme Android vo verzii 8.0 Oreo. Ak by sa výrobcovi skutočne podarilo implementovať najnovšiu verziu operačného systému, patril by medzi prvých. Teda ak nepočítame referenčné zariadenia Google Pixel a Nexus.

Cena je taktiež zatiaľ predmetom hrubších dohadov, preto údaj o 650-tich eurách berte s nadhľadom.

Sony Xperia takmer bezrámikov

Stále dúfame, že má spoločnosť Sony v talóne aj model s podstatne štíhlejšími rámikmi okolo displeja. Japonský výrobca zobrazovacích komponentov, JDI, spustil v priebehu mesiaca jún hromadnú výrobu 6,0-palcového FullActive displeja s pomerom strán 18:9 a rozlíšením 1080 x 2160 pixelov.

Sony je jedným z hlavných vlastníkov spoločnosti JDI (spolu s Toshiba a Hitachi), čiže sa dá predpokladať, že tento displej najskôr využije Sony a až následne poputuje k ostatným záujemcom.

sony
6″ Full Active displej od © JDI

Nechať si ujsť takúto konkurenčnú výhodu by bolo chybou. Displej bezrámikov by sa v hranatom tele, ktoré je pre Xperia zariadenia typické, skvele vynímal. Žiaľ, zatiaľ musíme pracovať iba s víziami.

Podujatie IFA 2017 otvára svoje brány 1. septembra 2017 na pôde nemeckého mesta Berlín.