Úvod Výrobcovia Sony Sony RX0 je nová akčná kamera, ktorá ťa prinúti zabudnúť na GoPro

Sony RX0 je nová akčná kamera, ktorá ťa prinúti zabudnúť na GoPro

1
Sony RX0

Spoločnosť Sony predstavila na podujatí IFA 2017 novú kompaktnú kameru, ktorú označila stručným pomenovaním Sony RX0. Sony neprezentuje novinku ako akčnú kameru, aj keď by sme sa toto označenie nebáli používať. Vlastnosti kamery označeniu sekundujú. 

Sony RX0 zaujme odolným a kompaktným telom, a obrazovým snímačom, ktorý má veľkosť až jedného palca. Aby ste boli v obraze, fyzická veľkosť snímača je prakticky bezkonkurenčná.

Väčšina akčných kamier, GoPro Hero 5 nevynímajúc, pracuje s podstatne menším obrazovým snímačom. GoPro Hero 5 používa obrazový snímač s veľkosťou 1/2,3-palca.

Spracovanie obrazového materiálu zabezpečí procesor Sony BIONZ X a širokouhlé zábery objektív 24 mm objektív Tessar T* s clonou F/4. Objektív vyrobila spoločnosť ZEISS.

Sony RX0 zaznamená videá a fotografie v bezstratovom formáte RAW alebo v klasickom JPEG formáte. Rýchlosť uzávierky je enormná – 1/32000 sekúnd. Kontinuálne snímanie vyčaruje 16 snímok behom jednej sekundy.

Asi tušíte, že si kamera poradí aj so 4K videom. Zatiaľ sme nedostali informáciu o snímkovaní. Pamätáte sa na slow-mo zábery pri 960 PFS smartfónu Xperia XZ Premium? Pomocou Sony RX0 ich zhotovíte tiež.

Praktickejšie ale bude snímanie s kvalitatívnou prioritou, čiže vo plnohodnotnom FullHD rozlíšení a pri snímkovaní 240 FPS.

Sony RX0

Odolnosť

Kamera je určená do (takmer) akýchkoľvek podmienok a nepotrebuje zaobchádzanie ako v bavlnke. Je vodotesná (10 m hĺbky, snímanie max. 60 min.), neublíži jej pád z dvoch metrov na tvrdú podložku (MIL-STD-810G) a odolá tlaku bremena s váhou 200 kilogramov.

Kamera je relatívne ľahká. Svedčí o tom údaj 110 gramov (aj s batériou a pam. kartou). Za pozornosť stoja rozmery. Spoločnosti Sony sa podarilo vtesnať kus vrcholovej technológie do až neprirodzene malého tela s rozmermi 60 x 41 x 30 milimetrov.

Kameru spojíte so smartfónom vďaka aplikácii PlayMemories, ktorou môžete ovládať až päť takýchto kamier súčasne. So špecializovaným diaľkovým ovládačom budete mať v rukách ovládanie až 15-tich kamier.

Sony si ku kamere pripravilo rad príslušenstva. Nechýba odolný kryt, chránič vodičov a objektívu, filtre pre objektív, dodatočný zdroj energie a podobne.

Sony RX0

Pár údajov Sony ešte nespomenulo. Chýba nám napríklad kapacita batérie či bližšie informácie o režimoch snímania. Na čo sa však nezabudlo, je cena. GoPro kamery sú síce drahé, no Sony RX0 je ešte drahšia.

Ohlásená dolárová cenovka atakuje hranicu 700 USD. Cena to je síce vysoká, dostanete za ňu ale vskutku impozantný kus technológie. Ak ste viac v teréne ako doma alebo sa zaoberáte video produkciou, kamera vám môže padnúť vhod.

Dostupnosť bola ohlásená na október. Najvyšší čas šetriť na nový vianočný darček. S kamerou sa tiež môžete zoznámiť prostredníctvom prezentačného videa nižšie.

Sony RX0