Prvé Nokia smartfóny s Androidom sú tu. Najlacnejší z nich, Nokia 3, sa predáva za 149 €, o niečo výkonnejší model, Nokia 5, zas za 199 €. Trojicu zariadení za „rozumný peniaz“ dopĺňa Nokia 6, ktorá stojí 249 €. Pre mňa je však najzaujímavejšia práve Nokia 5. Posledné dva či tri týždne som sa s ňou snažil zžiť a tu sú moje pocity.

Ako som už spomenul v recenzii Nokia 3, všetky tri telefóny vyrába fínska spoločnosť HMD Global. Zariadenie sa pýši hlavne vynikajúcou konštrukciou, ktorá starým Nokiám neostala nič dlžná. V ruke pôsobí skutočne vynikajúco. Každá Nokia 5 je vyrobená z jedného kusu hliníka, vďaka čomu je pevná a nemáte pocit, že by sa vám mala v rukách rozpadnúť. Rovnako sa vám neohýba, ani nijako neprejavuje známku toho, že nestojí ani 200 €.

Nokia 5: Dizajn a displej

Kus, ktorý som recenzoval ja je strieborný, no dostupné je aj čierne, modré a medené prevedenie. Celkovo je dizajn neuveriteľne podaril. Všetko čo na telefóne nájdete má svoj význam a okrem toho mu aj veľmi svedčí. Logo legendárnej Nokie je umiestnené na zadnej strane.

Prednú stranu okrem displeja zdobí aj hardvérové tlačidlo so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov, ktorý síce nepatrí medzi špičku, no funguje tak, ako by ste čakali. Priložíte prst a telefón sa odomkne.

Čo sa displeja týka, tam Nokia, resp. HMD Global siahol po 5,2-palcovom HD paneli (1 280 x 720). Ide o rovnaké rozlíšenie, aké nájdete aj na lacnejšej Nokia 3. Nie som veľkým fanúšikom HD displejov na displejoch väčších ako 5“, no v tomto prípade sa to ešte dá tolerovať.

Nejde však o displej, ktorý by hral farbami. Skôr o taký základ, na ktorý sa dá spoľahnúť, no to je však všetko. Ak by ste ho položili vedľa OLED panelu, ktorý ponúka taký *oveľa drahší* Galaxy S8, videli by ste ten rozdiel.

Nokia 5: Softvér v znamení čistého Androidu

Nokia 5 vás síce svojim výkonom nijak neohromí, čo by sme vzhľadom na jej cenu ani nečakali. Čo však ponúka je čistý Android 7.1.1 Nougat, ktorý so sebou prináša všetky softvérové fajnoty. To zároveň znamená, že pre HMD Global nebude veľký problém zariadenie aktualizovať na chystaný Android O, ktorý by mal byť dokončený už čoskoro.

Nokia 5 poháňa procesor Snapdragon 430 a 2 GB operačnej pamäte RAM čo je pri lacnejších kúskoch akýmsi štandardom. V praxi to znamená, že niektoré operácie síce trvajú dlhšie, no nakoniec sa všetko rozbehne. V našom teste som nenarazil na aplikáciu alebo hru, ktorá by nešla.

V benchmarku Geekbench 4 Nokia 5 dokonca prekonala Moto G5 (2 781 vs 2 369) čo potvrdilo moju hypotézu o tom, že novinka od Nokie môže byť lepšou voľbou.

Čo sa hrania hier týka, Nokia 5 zvláda aj to, akurát musíte byť pripravení počkať si kým sa hry načítajú. Keď sa tak však stane, hráte normálne, ako na akomkoľvek inom telefóne. Pri hraní hier sa Nokia 5 celkom slušne zahrieva čo má negatívny dopad aj na výdrž batérie, takže s hraním to netreba preháňať, hlavne ak nie ste v blízkosti nabíjačky.

Nokia 5: Batéria

Keď som už pri tej batérii, spomeniem ako sa telefónu darilo prežiť mnou zaužívaný deň. Nokia 5 ponúka 3 000 mAh batériu, ktorá vám pri ľahšom využívaní (bez hrania či pozerania videí) hravo vydrží celý deň. Cez viac ako deň som sa však s telefónom nedostal, takže treba počítať s každovečerným nabíjaním.

Keď som však telefón skutočne vyťažil a napríklad dve hodiny streamoval hudbu cez Spotify, ďalšiu hodinu sa hral nejakú hru, medzi tým skontroloval Facebook, Instagram, emaily, a podobne, telefón som musel na nabíjačku zapnúť ešte pred šiestou večer. Ak sa v takomto používaní telefónu vidíte, nezabudnite si pribaliť aj power banku alebo radšej celú nabíjačku.

Nokiu 5 nabijete cez micro USB port na spodnej strane čo ma vôbec nepotešilo. USB C je v dnešnej dobe dostatočne rozšírené na to, aby ho mali aj lacnejšie modely. Okrem toho, chýba aj akákoľvek technológia rýchleho nabíjania.

Nokia 5: Fotoaparát

Nokia 5 má dva fotoaparáty. To je taký štandard. Jeden je na prednej, druhý na zadnej strane. Jedno je však jasné. Nevyhráte s nimi žiadnu fotografickú súťaž.

Zadnú stranu zdobí 13 Mpx snímač, ktorý aspoň na papieri vyzerá veľmi solídne. V skutočnom svete však ide o pomalý senzor, ktorý má problém vyprodukovať pekné zábery. Podobne, ako pri Nokia 3, mu môže pomôcť režim HDR, no nie je to pravidlom.

nokia-5-foto-1
nokia-5-foto-2
nokia-5-foto-3
nokia-5-foto-4
nokia-5-foto-5
nokia-5-foto-6
nokia-5-foto-7
nokia-5-foto-8
nokia-5-foto-9
nokia-5-foto-10
nokia-5-foto-11
nokia-5-foto-12
nokia-5-foto-13

Pri testovaní som zistil, že ak fotoaparátu necháte dosť času na načítanie scény, ktorú chcete odfotiť, ako aj na doostrenie, Nokia 5 vás môže obdariť peknou snímkou. Opäť, nie je to pravidlom. Výbornou funkciou je možnosť využiť tlačidlo na zníženie hlasitosti ako spúšť.

Predný, 8 Mpx fotoaparát, úplne stačí. Či už sa fotíte na Instagram alebo len tak pre zábavu, budete spokojní. Okrem toho, ak by sa vám zdalo, že dnes nevyzeráte na 100 %, kľudne si môžete zapnúť režim skrášlenia.

Nokia 5: Verdikt

Nokia 5 na papieri vyzerá fantasticky a v ruke pôsobí ešte lepšie. Pri jej používaní som však natrafil na niekoľko slabín, ktoré sa mi nepáčili. Za 199 € však nemožno čakať vlajkovú loď. Stále však dostanete HD displej, snímač odtlačkov prstov, najnovší Android a oveľa viac. Pre HMD Global je teraz dôležité ľudí presvedčiť o tom, že ich telefón je lepší než konkurencia, ktorá je poriadne silná.

Ak vám ide aj o to, ako telefón vyzerá, Nokia 5 je pre vás. Je to nádherný smartfón s limitáciami, ktoré sú zjavné už len z jeho ceny. Celkovo ale nemám problém odporučiť ho aj rodine či dobrým kamarátom.

PREHĽAD RECENZIE
Konštrukcia
80 %
Dizajn
80 %
Displej
75 %
Foto/video
75 %
Výkon
75 %
Softvér
85 %
Výdrž
78 %