Úvod Novinky Aktuálne POZOR: Táto stránka na Facebooku okráda ľudí o peniaze. Polícia SR varuje pred...

POZOR: Táto stránka na Facebooku okráda ľudí o peniaze. Polícia SR varuje pred podvodníkmi!

4
Foto: Orange

Facebook je plný nástrah. Za obeť mu padli už mnohí, ktorí si nedávali pozor. Stačila malá dávka dôvery a peniaze boli fuč. O upozornení polície informoval server Omediach.

Na podobný prípad opäť upozorňuje facebooková stránka Polície SR. „Ide naozaj o podvod s cieľom okradnúť ľudí o peniaze. Jednoduchá rada: Neverte nikomu, dnes vám nikto nedá nič zadarmo!“ opisuje stránku polícia.

Stránka Výherný deň (www.facebook.com/vyhernyden1) sľubuje kosačku zadarmo. To je samozrejme len zámienka pre nachytanie ľudí. „Náš tím sa tejto stránke venuje a robí všetko preto, aby boli ľudia spojení s touto stránkou postavení pred spravodlivosť. Ak si niekto myslí, že sa na internete schová pod rúškom anonymity, je na omyle,“ opisuje ďalšie kroky polícia.

Zdieľanie, lajkovanie a okrádanie

Ak ste náhodou prišli o peniaze, polícia vás vyzýva, aby ste to prišli nahlásiť na najbližšie oddelenie. Podvodníci ľudí žiadajú, aby ich príspevky lajkli, zdieľali a do komentárov napísali slovo „Hotovo“. Zároveň upozorňujú, že najvyššiu šancu na výhru (až 90 %), majú ľudia, ktorí majú mobilný paušál od spoločnosti Slovak Telekom, a.s..

Z rýchleho pohľadu na stránku je zjavné, že do súťaže sa slepo prihlásili tisíce ľudí, z ktorých niektorí určite podľahli túžbe vlastniť kosačku za každú cenu. Podobné súťaže sa však objavujú relatívne často. Ide napríklad o súťaže o počítače či notebooky spoločnosti Apple.

Prefíkaný spôsob, ako nachytať nič netušiacich ľudí

Ak záujemca zareaguje a podvodníkovi pošle správu, ten mu obratom pošle inštrukcie o tom, že má na skrátené číslo 300 poslať správy so šesťmiestnym kódom. Vtedy samozrejme dochádza ku krádeži.

Takto vykonštruovaná podmienka nie je náhodná. Presne zodpovedá jednej z možností navýšenia si kreditu hráčskeho účtu, aký je možné si vytvoriť na stránkach lotériovej spoločnosti Tipos, a. s.. Odoslaním SMS správy s takto vygenerovaným šesť miestnym kódom v určenom časovom limite bude záujemcovi zaúčtovaný poplatok, o ktorý sa obohatí neznáma osoba (resp. osoby) navýšením hráčskeho účtu (účtov) na stránkach lotériovej spoločnosti Tipos, a. s.. Odtiaľ je potom možný prevod finančných prostriedkov na priradený bankový účet. Nakoniec, ani po potvrdení SMS správou, účastník predmetnú výhru nezíska,” dopĺňa polícia.