Úvod Zaujímavosti Si tiež nočný pozerač do mobilu? Takto si môžeš dopriať kvalitný spánok

Si tiež nočný pozerač do mobilu? Takto si môžeš dopriať kvalitný spánok

4
noci
© wikipedia.com

Článkov o tom, ako žiarenie z displeja telefónu pred spánkom ste už určite čítali niekoľko. Drvivá väčšina z nás si v posteli, tesne pred spaním, rada prelúska novinky na sociálnych sieťach, zahrá hru a podobne.

Veľmi dobre vieme, že to organizmu absolútne neprospieva, no aj napriek tomu sa nedokážeme svojho zlozvyku vzdať. Pomôcť nám však môžu špeciálne okuliare.

Škodlivosť sa potvrdila aj pri štúdii, počas ktorej dostali respondenti okuliare blokujúce modré svetlo z displejov našej obľúbenej elektroniky a boli požiadaní, aby smelo vo svojej večerno-nočnej rutine pokračovali. Všetci zaspali rýchlejšie a kvalitnejším spánkom.

Tieto okuliare nám teda môžu dopomôcť k tomu, aby sme vo svojej večernej neresti pokračovali aj naďalej bez výčitiek, že si kazíme zdravie. Výskumníci z University of Houston, ktorí sa na tomto experimente podieľali, navyše zistili, že nosenie týchto špeciálnych okuliarov zvyšuje hladinu hormónu melatonínu, a to dokonca až o 58 %!

„Najdôležitejšie je, že modré svetlo z displejov smartfónov či tabletov skutočne zhoršuje kvalitu spánku,“ uviedla vedúca vedkyňa výskumu Linda Ostrin. „Spánok je veľmi dôležitý pre regeneráciu množstva funkcií nášho tela.“

Tento problém si uvedomujú aj samotní výrobcovia zariadení, a tak do operačných systémov ako Android, iOS, MacOS či Windows začali implementovať špeciálne nočné režimy.

„Nasadením okuliarov, ktoré blokujú modré svetlo, znížime jeho vstup do receptorov, čím si zlepšíme kvalitu spánku a zároveň pokračovať v surfovaní pred spánkom,“ pokračuje Ostrin.

Najlepším odporúčaním je teda odložiť telefón na nočný stolík a venovať sa spánku, no keďže vás poznáme (samozrejme aj sami seba), je hneď druhou možnosťou využívanie nočných režimov, ktorý väčšina z vašich smartfónov podporuje.