Úvod Huawei Huawei Mate 10 Kirin 970 odhalený. Výkonná procesorová sada pre Huawei Mate 10

Kirin 970 odhalený. Výkonná procesorová sada pre Huawei Mate 10

0
huawei-Kirin

Už vieme, že čínsky gigant Huawei predstaví svoj vrcholový phablet 16. októbra 2017 na pôde nemeckého mesta Mníchov. Dokonca vieme, aká „motorizácia“ ho bude poháňať.

Čipset Kirin 970 vyrobí spoločnosť HiSilicon, ktorú vlastní celým podielom práve gigant Huawei. Čipsety Kirin si tak Huawei v podstate tvorí sám tak, ako napríklad Samsung sady Exynos.

Schopnosti procesorovej sady prezradia až výkonnostné testy. Vďaka čínskym sociálnym médiám vieme, čím budú schopnosti podmienené.

Konfiguráciu vytvorí osem jadier (štyri Cortex A72 a štyri Cortex A53), pričom tie najvýkonnejšie budú tikať na maximálnej frekvencii 2,8 GHz. Architektúra bude prirodzene 64-bitová.

Aj Huawei sa pri Mate 10 istotne pochváli väčším výkonom a nižšou spotrebou energie. Očakávame to vďaka 10 nm výrobnému procesu. Kirin 970 bude podporovať pamäťové moduly štandardu LPDDR4 s maximálnou pracovnou frekvenciou 1866 MHz. Spomína sa ešte podpora pre Dual SIM konektivitu.

Kirin 970

Kľúčové vylepšenia

Huawei Mate prinesie štyri kľúčové vylepšenia, ak nepočítame vyššie uvedený čipset. Hlavné inovácie sčasti zabezpečí práve dokonalejšia výkonnostná jednotka.

Za prvým výrazným zlepšením sa ukrýva displej. Priamo predstavitelia spoločnosti skôr potvrdili použitie displeja, ktorý zaberie takmer celú prednú plochu smartfónu. Čaká nás 6,1-palcová uhlopriečka a QHD 1440p rozlíšenie.

Druhým významným zlepšením má byť výdrž na jedno nabitie. Hovorí sa doslova o vynikajúcej výdrži. Úspornejší čipset a batéria s väčšou hustotou a rozmerom sa o ňu môžu postarať. Otázny je ale obrovský displej s množstvom pixelov, ktorý si vyberie svoju energetickú daň.

Do tretice príde na rad eliminovanie softvérových neduhov, takzvaných lagov. Nepatrí sa, aby vlajková loď nabitá najnovšími technológiami pri operáciách váhala ako smartfón z rozvojovej krajiny za stovku. Tak ako pri batérii, aj na tento aspekt si pri následnom testovaní posvietime.

Kirin 970

Finále podstatných inovácií zavŕši fotoaparát. Duálne kombo alá Leica je viac menej isté. Rozlíšenie, veľkosť pixelov, clona, režimy snímania, profesionálny mód… Priestoru na vylepšenia je dosť. Očakáva sa, že v mobilnej fotografii bude excelovať konkurenčný LG V30.

Huawei Mate 10 má ešte prísť s vylepšeným výkonom pri práci v 4G sieti, pričom by mal byť pripravený aj na 5G technológiu, resp. prenosové rýchlosti, ktoré sa k nej približujú. Detaily známe nie sú.

Huawei Mate 10 musí byť výnimočný. Na trh príde až mesiac po tom, čo Galaxy Note 8, LG V30 a taktiež nové generácie iPhone smartfónov. Ľudia bažiaci po najnovších technológiách nezvyknú bývať trpezliví.

Na druhú stranu, Huawei má širokú základňu fanúšikov, ktorí si radi na tohtoročný technologický vrchol výrobcu počkajú.