Úvod Výrobcovia Google Bezpečné Android zariadenia spoznáme ľahšie. Na baleniach pribudne označenie Play Protect

Bezpečné Android zariadenia spoznáme ľahšie. Na baleniach pribudne označenie Play Protect

0
play protect

Spoločnosť Google sa rozhodla uľahčiť vyhľadávanie a nákup zariadení, ktoré sú certifikované pre bezpečné používanie obchodu Google Play a ostatných aplikácií spoločnosti Google. Na baleniach zariadení po novom nájdeme označenie Play Protect.

Spoločnosť Google už dlhšie certifikuje zariadenia rôznych výrobcov. Pokiaľ chcú títo výrobcovia vo svojich smartfónoch ponúkať aplikácie a služby spoločnosti Google, certifikáciou musia prejsť.

Google proces certifikácie posúva ďalej a jeho najnovšou súčasťou je služba Play Protect. Play Protect je inovovaná sada bezpečnostných riešení, ktoré nás majú ochrániť pred nástrahami digitálnych hrozieb.

Služba Play Protect využíva systém strojového učenia, ktorý pomáha so skenovaním aplikácií pri ich sťahovaní. Služba tiež pravidelne kontroluje vaše zariadenie. Ak objaví potencionálne škodlivú aplikáciu alebo hru, upozorní vás, že môže byť nebezpečná.

Následne vám odporučí jej odinštalovanie. Ak bude hrozba jednoznačnejšia, škodlivú aplikáciu nástroj odinštaluje automaticky a bez vašej interakcie. Na displeji zariadenia sa vám iba objaví upozornenie, že k danému bezpečnostnému zásahu došlo.

play protect

Operačný systém Android si neraz potykal s nebezpečným malvérom, vírusmi či istými formami phishingu. Zvýšenie bezpečnosti je určite namieste a je vítané.

Ak na balení vášho budúceho smartfónu uvidíte nálepku, resp. označenie Play Protect, môžete si byť istí, že zariadenie prešlo testami kompatibility, nainštalované Google aplikácie sú autentické a chránení budete pravidelným a dôsledným skenovaním nainštalovaného obsahu.

Spoločnosť Google intenzívne spolupracuje s výrobcami z celého sveta, aby im umožnila prejsť potrebnými testami kompatibility. Na západných trhoch pravdepodobne nenatrafíte na zariadenie, ktoré nie je certifikované v rámci služby Play Protect.

Google ale pomôže užívateľom v rozvojových krajinách, akou je napríklad India, kde je ťažšie určiť, či je ten či onen smartfón alebo zariadenie certifikované spoločnosťou Google. Testy kompatibility zabezpečia, že zariadenia dodržiavajú štandardy bezpečnosti a ochrany súkromia, ktoré nastolila spoločnosť Google.

Chráni služba Play Protect moje zariadenie?

Či je vaše zariadenie chránené službou Play Protect si môžete overiť jednoducho. Stačí, ak v nastaveniach nájdete položku Google, otvoríte ju a v spodnej časti stránky prejdete na kartu Zabezpečenie.

Pri položkách Bezpečnostný kód a Nájdi moje zariadenie by ste mali uvidieť názov Google Play Protect. Po kliknutí na túto položku zistíte, v akom stave je zabezpečenie vášho zariadenia.

play protect

Nájdete informáciu o skontrolovaných aplikáciách, všeobecnom stave bezpečnosti a nastavenia pre vyhľadávanie bezpečnostných hrozieb a zlepšenie detekcie škodlivých aplikácií.

play protect

Položku Google Play Protect nájdete pri niektorých zariadeniach aj priamo v aplikácii obchodu Play. Stačí otvoriť kontextové menu na ľavej strane, kde sa tento nástroj nachádza hneď pri nastaveniach.