Úvod Sociálne siete Facebook Facebook Marketplace expanduje. Kúpa a predaj tovaru prichádza do 17-tich európskych krajín

Facebook Marketplace expanduje. Kúpa a predaj tovaru prichádza do 17-tich európskych krajín

0
facebook marketplace

Facebook Marketplace je pomerne novou službou, alebo skôr doplnkom najväčšej sociálnej siete, vďaka ktorej môžeme predávať a kupovať tovar. Teda my ani nie, keďže táto služba u nás nie je dostupná. 

Facebook Marketplace má asi najbližšie k bazárovej aplikácii Letgo. Označiť by sme ju mohli aj za akýsi Bazoš sociálnej siete Facebook.

Služba funguje veľmi jednoducho. Ak budete chcieť niečo predať, napríklad používaný smartfón, stačí, ako ho vyfotografujete, stručne opíšete a stanovíte cenu. Váš „sociálny inzerát“ sa na následne zobrazí všetkým užívateľom sociálnej siete v okruhu najbližších desiatok kilometrov.

Priame licitovanie nie je podporované, čiže užívateľ stanovuje maximálnu cenu za tovar, ktorú požaduje. Záujemcovia ale môžu ponúknuť za váš predávaný tovar nižšiu cenu. Je len na vás, či ju akceptujete.

Rovnako jednoducho to funguje aj naopak. Tovar bude možné vyhľadávať na základe kategórií, napríklad elektronika, oblečenie pre deti a pod., a ak vás nejaký kúsok osloví, kontaktujete predávajúceho.

Pozor, súčasťou Facebook Marketplace nie je žiadne platobné rozhranie ani zábezpeky doručovania či podobné služby, ktoré sú typické pre internetové obchody. Spôsob doručenia a platby si dohodnú obe strany vo vzájomnej súkromnej komunikácii. Čiže podobne ako na spomínanom Bazoši alebo iných inzertných portáloch.

facebook marketplace

Dostupnosť

Facebook Marketplace sa objavil v minulom roku, kedy bol výsadou iba niekoľkých trhov vybraných krajín (USA, Austrália, Spojené kráľovstvo, Nový Zéland).

O novinke Facebook Marketplace sme informovali začiatkom októbra minulého roka. Vtedy sme dúfali, že internetový gigant časom rozšíri funkcionalitu aj o ďalšie krajiny, tú našu nevynímajúc.

Dúfanie sa potvrdilo na polovicu. Facebook skutočne vzájomný predaj použitého tovaru sprístupnil pre ďalšie krajiny. Je ich 17 a všetky sú európske. Ako už iste tušíte, tá naša medzi nimi chýba. Susedov ale neobišla.

Presný zoznam nových podporovaných krajín je nasledovný: Rakúsko, Belgicko, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Švédsko a Švajčiarsko.