Úvod Samsung Samsung Galaxy Note 8 Duálny fotoaparát na Galaxy Note 8 je fantastický: Ponúka funkcie, ktoré ho...

Duálny fotoaparát na Galaxy Note 8 je fantastický: Ponúka funkcie, ktoré ho posúvajú nad konkurenciu

6

Duálne fotoaparáty sú tu vo väčšej miere síce už od minulého roku, Samsung sa do tejto, povedzme, rodiny, rozhodol zapojiť až teraz. Zaujímavé je, že výrobcovia k problematike duálneho fotoaparátu pristupujú odlišne.

Niektorí stavili na kombináciu čiernobieleho senzoru a farebného senzoru pre čo najlepšie zachytenie detailov, iní zas stavili na klasický fotoaparát, ku ktorému pripojili širokouhlý senzor.

Vôbec nás teda neprekvapilo, keď sme sa dozvedeli, že po duálnom fotoaparáte konečne siahne aj Samsung. Rovnako sme očakávali aj to, že Samsung ku klasickému fotoaparátu podobne, ako Apple pri iPhone 7 Plus „pribalí“ aj zoom objektív. Čo však dokázal je priam fantastické, lepšie než akékoľvek iné riešenie, aké som doteraz vyskúšal. Hneď vysvetlím.

Stabilizácia ako žiadna iná

V prvom rade, oba senzory na zadnej strane majú objektívy, ktoré sú opticky stabilizované (OIS). Obrovská vec, ktorú v praxi ocení asi každý, kto si telefón kúpi. Apple na iPhone 7 Plus, na druhej strane, opticky stabilizuje len hlavný objektív, ten druhý (zoom) stabilizovaný nie je. V praxi to funguje tak, že čím viac „zoom“ je objektív, tým viac sa prejavujú aj to najjemnejšie trasenie rukou. Cez deň si to nemusíte všimnúť, pri fotkách v šere alebo v noci to už problém môže byť.

Dva zábery z dvoch senzorov v rovnaký čas

Galaxy Note 8 však prináša ďalšiu funkciu, ktorá vám spríjemní fotenie za akýchkoľvek podmienok. Len si to predstavte, chcete niečo odfotiť a neviete sa rozhodnúť či zapnúť klasický alebo zoom fotoaparát. Čo by vyzeralo lepšie? V tomto prípade sa nemusíte báť. Note 8 na tento problém ponúka veľmi jednoduché a efektívne riešenie, ktoré jednoducho funguje.

Hneď, ako stlačíte spúšť smartfón odfotí dva zábery. Jeden cez štandardný fotoaparát, ten druhý cez zoom objektív. Na výber teda máte dva zábery a je len a len na vás, ktorý sa rozhodnete použiť. Toto nastavenie samozrejme môžete vypnúť, no v praxi to funguje naozaj skvele.