Úvod Výrobcovia Samsung Digitálny asistent Bixby od Samsungu sa s nami porozpráva už aj na...

Digitálny asistent Bixby od Samsungu sa s nami porozpráva už aj na Slovensku

6
bixby

Hlasový asistent Bixby Voice už nebude exkluzivitou dvoch vybraných trhov. Samsung markantne rozširuje dostupnosť a funkciu Bixby Voice si môžu užívať zákazníci vo viac ako 200 krajinách.

Samsung neobišiel ani Slovensko či bratov Čechov. Ak sa chcete s hlasovým asistentom porozprávať, resp. mu máte v pláne zadávať úlohy, vystačiť si musíte s anglickým alebo kórejským jazykom.

Samsung to s Bixby Voice myslí vážne, keďže asistentovi dokonca venoval samostatné hardvérové tlačidlo na vlajkových lodiach Galaxy S8 a Galaxy S8+. Či takéto tlačidlo dostane aj Galaxy Note 8 momentálne nevieme.

asistent Bixby
Tlačidlo Bixby modelu Galaxy S8+

Dozvieme sa to už zajtra počas oficiálneho predstavenia. Hlasový asistent Bixby bude samozrejme výsadou aj očakávaného phabletu Galaxy Note 8. Bixby Voice toho vie dosť.

Aktivujete ho spomínaným tlačidlom alebo frázou „Hi, Bixby“. Asistent lepšie rozumie prirodzenej ľudskej reči bez typického frázovania v štýle „Poslať SMS, Jozef, text nemám čas“.

Bixbymu jednoducho poviete: „pošli fotky z dovolenky sestre“ alebo „pridaj poslednú selfie fotku na Facebook.“ Ešte použiteľnejšie vyzerá funkcia Rýchlych príkazov, ktoré si vytvoríte podľa vlastného uváženia.

asistent Bixby

Táto funkcia dovoľuje jednoducho vytvoriť vlastný hlasový príkaz, ktorý sa dá použiť namiesto sekvencie pozostávajúcej z jedného alebo viacerých príkazov. Môžete napríklad použiť príkaz „dobrú noc“, ktorý funguje ako skratka pre zapnutie režimu „nerušiť“, nastavenie budíka na 6:00 a pre aktiváciu nočného režimu zobrazenia.

Injong Rhee, výkonný viceprezident a vedúci oddelenia výskumu a vývoja, softvéru a služieb divízie Mobile Communications spoločnosti Samsung Electronics, na margo novinky uviedol:

„Milióny zákazníkov po celom svete majú teraz prístup k novému a inteligentnému spôsobu komunikácie so svojím telefónom. Rozšírenie schopností hlasového asistenta Bixby je prvým krokom v postupnom zavádzaní jeho funkcií. V budúcnosti bude mať Bixby schopnosť učiť sa, aby mohol ponúknuť inteligentnú a individuálnu interakciu a bezproblémové pripojenie na viacerých zariadeniach.“

Podporované zariadenia a budúcnosť

Ak vlastníte Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+, asistent Bixby Voice vám už je, alebo v najbližších hodinách bude k dispozícii. Stačí stlačiť hardvérové Bixby tlačidlo na boku zariadenia alebo zvolať „Hi, Bixby“. Bixby Voice poslúži aj budúcim vlastníkom phabletu Samsung Galaxy Note 8.

Napriek veľkej pozornosti je hlasový asistent Bixby na začiatku svojej cesty. Sám Injong Rhee v marci priznal, že ide zatiaľ o prvý krok smerom k umelej inteligencii. Revolúcia v interakcii človeka so strojom nemôže prebehnúť cez noc a čaká ju beh na poriadne dlhú trať.

Samsung plánuje hlasového asistenta Bixby vylepšovať. V budúcnosti pribudnú nové jazyky, funkcie a podpora pre aplikácie vývojárov tretích strán. Zaujímavo vyzerá hlavne veta o podpore ďalších zariadení.

Bixbyho jedného dňa možno objavíme aj v Samsung smartfónoch z nižších tried. Už sa hovorilo o inteligentnom reproduktore či špeciálnych slúchadlách. Napríklad nedávno predstavené slúchadlá Samsung U Flex disponujú tlačidlom Active Key, ktoré umožňuje užívateľovi okamžite pristupovať k aplikáciám Bixby a hlasovému asistentovi.