Úvod Novinky Aktuálne Alza neposlúchla štát: Svoje prevádzky nechala otvorené aj počas sviatku, spraví to...

Alza neposlúchla štát: Svoje prevádzky nechala otvorené aj počas sviatku, spraví to znovu!

Alza opäť čelí obrovským pokutám Svoje predajne nechala otvorené aj cez štátny sviatok.

21

Najväčší eshop na slovenskom trhu opäť neuposlúchol štát a svoje prevádzky nechal otvorené aj počas Výročia SNP. Rovnako sa má zachovať aj počas 1. septembra, teda na Deň ústavy Slovenskej republiky.

O správaní sa eshopu informovali servery Živé a Denník N.

Prečo si Alza myslí, že môže prevádzky nechať otvorené

Po tom, ako Alza nechala svoje predajne otvorené aj počas sviatku svätého Cyrila a Metoda (5. júl) sa na eshop pozrela inšpekcia, ktorá pokračuje vo vyšetrovaní správania obľúbeného obchodu. Alza argumentuje, že predajne otvorené môže nechať, pretože v tieto dni neposkytuje predaj, len služby. Alza na svojom webe dopredu informuje, že v ich prevádzkach je možné si vyzdvihnúť už objednaný tovar, poprípade tovar reklamovať.

Alza podľa Denníka N zákon neporušuje. Nechala si dokonca vypracovať odborný právny posudok, podľa ktorého nemôže byť považovaná za bežný maloobchod, keďže zmluvy so svojimi zákazníkmi podpisuje elektronicky.

Obchod má však jeden malý problém. Nesúhlasí s ním Ministerstvo práce. „Pod práce súvisiace s predajom má spadať napríklad vystavovanie faktúr, manipulácia s tovarom pred jeho výdajom aj samotný výdaj či vybavovanie reklamácií a vrátenia použitých produktov,“ píše server Živé s odvolaním sa na hovorcu ministerstva, Michala Stuška, ktorý to potvrdil pre Denník N.

Čo hrozí Alze ak sa preukáže, že nemala pravdu?

Až stotisícová pokuta. Momentálne nie je jasné či by išlo o každý jeden deň otvorenia alebo či by k tomu ministerstvo pristupovalo inak.